Úgy tűnik, hogy ha nagydarab kopasz vagy, Magyarországon nyugodtan megakadályozhatsz egy népszavazást

POLITIKA
2017 április 20., 11:15
comments 145

2016. február 23. jeles dátum Magyarország putyinizálódásának történetében. Aznap akadályozta meg majd egy tucat, kigyúrt, rövid hajú fiatalember Nyakó István szocialista parlamenti képviselőt abban, hogy elsőként adhassa le a vasárnapi boltzár elleni népszavazási indítványát. Ennek akkor még jelentősége volt, mert a Nemzeti Választási Iroda (NVI) érkezési sorrendben bírálta el az indítványokat, így ha valakinek Nyakó előtt sikerült volna beadnia azonos témában indítványt, azzal el is intézhette, hogy Nyakó indítványát érdemben ne is vizsgálja az NVI.

Ez pedig sikerült is, mert az NVI épületének előterében tömörülő 11 erős testfelépítésű fiatalember valóban megakadályozta Nyakót az indítvány elsőként történő leadásában.

A nyomozóhatóság akkor nem talált okot eljárás lefolytatására, ezért Nyakó pótmagánvádas eljárásban kezdeményezte a történtek kivizsgálását. A 24.hu értesülései szerint 14 hónappal a történtek után a Fővárosi Törvényszék elutasította indítványát. A bíróság arra hivatkozott, hogy Nyakó - akit, ismételjük meg, a kopaszok megakadályoztak indítványa leadásában - nem sértettje az ügynek, ezért nem jogosult pótmagánvádlóként fellépni. A bíróság indoklása alapján az ügyben a népszavazási eljárásban szerephez jutó állami szervek lettek volna jogosultak magánvádlóként fellépni.

A bíróság emelett azt is kifogásolta, hogy Nyakó a vádindítványában, aminek a megtételére szerintük nem is lett volna jogosult, nem írta körül kellő pontossággal a vád tárgyává tett cselekményt. Magyarul nem nevezte meg pontosan, hogy ki lökte félre hajnalban, megakadályozva, hogy a magánszemélyként kezdeményezést benyújtó exfideszespolgármesterné Erdősi Lászlóné előtt léphessen be az épületbe, ahogy azt sem jelezte pontosan, hogy pontosan melyik kopasz akadályozta őt az időbélyegző használatában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.