Kedden 15 kidobó kiütötte a magyar jogállamot

POLITIKA
2016 február 23., 20:08
comments 399

Az emberek többsége nem szereti, hogy vasárnaponként kötelező bezárniuk a boltoknak. Nem tetszett az ötlet mielőtt a kormány bevezette, és azóta sem szerette meg senki a dolgot.

Az ellenzéki pártok emiatt politikai lehetőséget látnak a témában.

Van egy ügy, amiben a választók többsége velük érthet egyet, ami mozgatja az embereket. Egy népszavazást levezényelni nem két nap, az aláírásgyűjtéssel együtt tartósan témát és tennivalót biztosítana például az MSZP-nek. Lehetne aktivistákat is toborozni a "jó ügyhöz", esetleg adatbázist építeni a kormánnyal kritikus emberek adataiból.

És persze meg is lehet nyerni a dolgot, egy ilyen országos győzelem nagyon jól jönne bármelyik ellenzéki erőnek.

A kormány viszont pont a fentiek miatt meg nagyon nem szeretné, hogy népszavazás legyen.

Tegnapig 18 próbálkozás volt, de mindig elcsúszott valamin a dolog.

Legutóbb már nagyon kellett igyekezni, hogy kigáncsolják a szocikat, végül egy magánszemély állítólag 30 másodperccel előzte be őket. Ő egy értelmetlen kérdést adott be, így az MSZP-é ment a kukába, és megint hónapok teltek el, amíg a rendszer kiköpte, hogy nem jó a kérdés, és "új kör" indulhat.

Előre lehetett tudni, hogy ez az "új kör" valamikor a mai napon kezdődhet, amikor a Kúria kimondja, hogy a szocikat legutóbb megelőző magánszemély kérdése hülyeség.

Ezért mindenki a Nemzeti Választási Iroda épületére figyelt.

A szabályok ugyanis azt mondják, hogy oda kell vinni a kérdéseket. Minden azon dől el, hogy ki lesz az első, a Kúria döntése után ki nyom bélyegzőt először a papírjára a Nemzeti Választási Iroda épületének előterében. Aki először pecsétel a Kúria ítélete után, annak a kérdésével foglalkoznak legközelebb. Akkor is, ha hülyeség, és akkor is, ha jó kérdés.

Először belépnek a kopaszok

Hajnalban 15-20 kopasz, kigyúrt, kidobó külsejű ember jelent meg az épületnél. A többségüknél mappa volt. Mikor az újságírók kérdezték őket, hogy mit keresnek ott, akkor nem válaszoltak.

Viszont volt olyan pillanat, amikor ők, a kopasz, kigyúrt magánemberek döntötték el, hogy ki mehet be az épületbe, és ki nem, ki kerülhet a kulcsfontosságú pecsételő közelébe, és ki nem.

Aztán belép Nyakó

A kopaszok után érkezett a helyszínre reggel hatkor  Nyakó István MSZP-s politikus, a párt volt országgyűlési képviselője. Róla lehetett tudni, hogy mit akar: újra beadni az MSZP kérdését a kötelező vasárnapi zárva tartás ellen. Ugyanazt, amit a múltkor is beelőztek.

Nyakó azt mondta, hogy a kigyúrt, kopasz emberek akadályozták, hogy a Nemzeti Választási Iroda előterében odajusson a pecsételőhöz, amivel a szocialisták népszavazási kezdeményezését a megfelelő pillanatban hitelesíthette volna.

Végül belép a Néni

Nyakó István után érkezett egy idős hölgy az előtérbe. A kopaszokhoz hasonlóan ő sem árulta el, hogy kicsoda, vagy pontosan milyen kérdést akar beadni. Akkor nem volt egyértelmű, hogy a néni és a kopaszok együtt vannak-e.

A helyszínen rengeteg újságíró volt, a kidobók próbálták akadályozni a munkájukat, közben röhögcséltek, jópofiztak egymással.

Itt érdemes megnézni, hogy milyen volt a helyzet délelőtt. A Nemzeti Választási Iroda munkatársai nem érezték úgy, hogy bármi teendőjük volna.

Aztán 11 óra után valamivel jött a hír, hogy döntött a Kúria, és indul az "új kör".

Ekkor a tömegben valahogy a néni kísérője tudott először a pecsételőhöz érni, és körülbelül 4 másodperccel beelőzni a szocialista politikust.

Nyakó azt mondta, hogy a kopaszok akadályozták meg, hogy időben a géphez érjen.

A pecsételés után a kopaszok és a néni elsiettek a helyszínről. Ekkor derült ki, hogy a kigyúrt emberek között, van, akinek lövése sincs hol van egyáltalán.

A nap folyamán több fontos részlet is kiderült.

Azóta még történt pár dolog.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.