General Motors: Venezuela lefoglalta az autógyárunkat

Nicolas Maduro. Fotó: Carlos Becerra / Anadolu Agency

Az egyik legnagyobb autógyár közleményben tudatta a világgal, hogy Venezuela szabályosan lefoglalta a helyi GM-autógyárat, és tiltakoznak a törvényes jogaik önkényes felfüggesztése miatt. A vállalat szerint a hatóságok autókat foglaltak le és vittek ki a gyárból. Közölték azt is, nemzetközi színtéren minden lehetséges jogi lépést megtesznek az ügyben. A 2700 főt foglalkoztató GM-gyár 2015 óta nem gyárt autókat, és csak alkatrészeket árul.  

A helyi hatóságok nem kommentálták a közleményt, így aztán nem világos, mi volt a közvetlen előzménye a lépésnek. Hugo Chavez hatalomra kerülése óta számos szektort monopolizált már a venezuelai állam, Nicolas Maduro elnöklése alatt pedig súlyosbodik az Amerika-ellenes propaganda is, amely minden gazdasági és politikai problémát az USA térnyerésére vezet vissza. 

Venezuelában kritikus a helyzet: harmadik éve recesszió van az országban, a gazdaság egy év alatt ötödével esett vissza, 25 százalék feletti a munkanélküliség, órákat kell sorba állni kenyérért és gyógyszerért, több tízezres tömegek tüntetnek Maduro elnök távozásáért, és az ellenállás már halálos áldozatokat is követelt. Az ország a totális összeroskadás szélén áll.

A Kleenexet gyártó Kimberly-Clark épp tavaly függesztette fel a tevékenységét, a Coca-Cola pedig a kólagyártással volt kénytelen felhagyni, olyan cukorhiány állt elő tavaly az országban. (CNN)