Meghalt egy EBESZ-megfigyelő Kelet-Ukrajnában, miután aknára hajtott a járőrautójuk

Meghalt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai különleges megfigyelő missziójának egyik amerikai tagja, két megfigyelő pedig megsebesült, amikor az autójuk járőrözés közben aknára hajtott a Moszkva által támogatott luhanszki szakadárok ellenőrzése alatt álló területen.

Az EBESZ soros elnökségét ellátó osztrák kormány külügyminisztériuma későbbi közleményéből kiderült az is, hogy az egyik sebesült egy német nő volt.

A szeparatisták szerint az EBESZ-megfigyelők járműve letért a főútról, és egy mellékúton hajtott aknára, így pedig nem terheli felelősség a szeparatistákat, hiszen az EBESZ megfigyelőinek mandátuma szerint tilos letérniük a luhanszki régió főútjairól. A szeparatisták közleményében foglaltakat független forrás eddig nem erősítette meg.

Egy EBESZ-misszió tagjai tárgyalnak egy szeparatistával 2014-ben, miután feltartóztatták őket egy ellenőrzőponton. (AFP / Alexander Nemenov)

Az 57 taggal (köztük Oroszország és Ukrajna) rendelkező EBESZ több mint 700 megfigyelőt küldött Kelet-Ukrajnába azzal a céllal, hogy enyhítsék a harcoló felek ellentéteit, és ellenőrizzék, hogy az ukrán hadsereg és az Oroszországból emberrel, fegyverrel, felszereléssel és pénzzel támogatott szeparatisták betartják-e a nemzetközi szerződésekben és megállapodásokban foglaltakat. (RFERL)