Ungváry Krisztián történész szellemi párbajt vívott Magomed Daszajev csecsen fegyelmezővel a Hír Tv-n

POLITIKA
2017 április 24., 16:30
comments 694

Médiatörénelem: Ungváry Krisztián történész, a XX. századi had- és politikatörténet, illetve a kommunista időszak titkosszolgálatai és az állambiztonság kutatója a Hír Tv-ben a Komáromy GergŐ aktivistából nem teljesen békés eszközökkel bocsánatkérést kiharcoló Magomed Daszajevvel, a meglehetősen gyanús hátterű csecsen férfival ült egy asztalhoz.

A szinkrontolmács szavai szerint Magomed oroszul azt mondta, nem akarta megütni Komáromyt. Arra a kérdésre, hogy a Facebookra olyasmiket írt ki, miszerint bántani akarja, azt mondta, nagyon sokan írták, hogy ki akarják törni kezét-lábát, és olyanokat írtak, amiket most nem idézne.

A műsorvezető erre felolvasta, hogy miket írt Magomed, hogyan fenyegetőzött, amire Magomed azt mondta: csak az ő üzenetét emelték ki. Ezután elmesélte, hogy elég durva üzenetet írt Komáromynak, bár ebben semmi fenyegető nem volt. (Komáromy azért utalt arra, hogy Magomed szerint veszélyben lehet.) Mint mondta, addigra Komáromy már sajnálta, amit tett, mert a magyar barátai meggyőzték. Magomed felidézte az orosz külügyminisztérium közleményét, amiben említették, hogy a Szabadság téri szovjet emlékművet megrongáló vandál bocsánatot kért a tettéért.

Arra a kérdésre, hogy amikor Novák Előd akkori jobbikos képviselő kalapáccsal esett neki az emlékműnek, miért nem csinált semmit, azt mondta, nem Robin Hood, sem rendőr, nem rohangálhat mindenki után. Most azért húzta fel magát, mert az ő nagyapja harcolt a második világháborúban. Mint mondta, Komáromyval megbeszélték, hogy majd söröznek a Gozsdu udvarban egy jót.

Ezután Ungváry Krisztián megkérdezte, foglalkozott-e azzal, miért dobta meg az emlékművet Komáromy. Magomed azt mondta, nem, majd elmesélte, hogyan zajlott a bocsánatkérő videó felvétele.

Ungváry ezután azt mondta, hogy az az emlékmű nem csak a háború áldozatai előtt tiszteleg, hanem egy sztálinista emlékmű, és azt is említette, hogy a szovjetek a háború után innen több ezer embert elhurcoltak. Magomed ezután említette, hogy a háború azzal kezdődött, hogy a nácik megtámadták a Szovjetuniót. Ungváry felvilágosította, hogy a háború azzal indult, hogy a nácik és a Szovjetunió együtt lerohanta Lengyelországot. Magomed azt mondta, nem szakértő, a Wikipedián meg lehet nézni, ő ezt másképp tudja.

Ungváry erről azt mondta, hogy Oroszországban és itt máshogy tanítják a történelmet, így miért nem tartja legitimnek azt, hogy itthon mást látnak abban az emlékműben. Magomed erre azt felelte, hogy ő a hivatalos történelmet veszi alapul, és a háborúban mindenki bűnös, nem szabad megbecsteleníteni elhunyt katonákat. Ungváry erről azt mondta, hogy akkor a szovjet címert le kellene róla venni, és a katonákat temetőbe kell vinni. Magomed erre azt felelte, hogy a katonák nem választhattak, őket egyszerűen elvitték háborúba, nem tehettek semmiről.

Magomed azzal zárta a vitát, hogy Komáromyval már elég jó viszonyban vannak, ő is bocsánatot kért tőle, amiért először ingerülten írt rá, és nemrég Komáromy azzal írt rá, hogy „Hey brother!”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.