Szijjártó szerint a magyaroknak azt üzeni a történelem, hogy nincs okuk félni az oroszoktól

POLITIKA
2017 április 25., 13:31
comments 621

A történelemhamisítás már elég rutinszerűen megy kormánypárti körökben, de még ezen belül is meglepő az az interjú, amit Szijjártó Péter adott a lengyel Salon24 nevű újságnak. A kérdező Igor Janke volt, aki 2013-ban a Fideszben ünnepelte életrajzi könyvet írt Orbán Viktorról. Janke pozitív véleménye jelentősen árnyalódott azóta Orbánról a magyar kormánynak az oroszokkal folytatott különös barátkozása miatt.

Így érthető, hogy miért az oroszokkal való viszonyunk volt a központi témája az interjúnak, amit a Heti Válasz szemlézett. Szijjártó magabiztosan azt mondja: lehet, hogy a lengyelek tartanak az oroszoktól, de a magyaroknak erre semmi okuk nincs.

„Ön lengyel, ön itt él. (…) Én nem vagyok lengyel, nem itt élek, nincs lengyel gondolkodásmódom. Magyar vagyok, és megvan a magunk történelme. Mi nem tekintünk fenyegetésként Oroszországra. Pont.”

Valószínűleg sokat utazott Szijjártó Péter, így hiába költött a kormány 15 milliárdot az 1956-os forradalom emlékévére, a külügyminiszterre nem hatott eléggé. A memóriadobogón pedig ott van 1945 és 1849 is.

Az 1956-os kampány nagy kérdése 2017 februárján
photo_camera Fotó: olvasónk Fotó: olvasónk

Orbán még 2016-ban - már a nagy oroszbarát fordulat után - óvatosan legalább annyit megjegyezett: „Magyarországnak elemi érdeke, hogy ne legyen közös határa Oroszországgal, valami mindig legyen Oroszország és Magyarország között. Minél nagyobb, annál jobb. És ez Ukrajna”. Persze Ukrajna - ha megcsonkítva is - még mindig ott van, a lengyeleknek csak részben van ilyen szerencséjük.

Szijjártó azt is mondta: „Magyar vagyok, magyar nézőpontból tekintek erre. Pragmatikus viszonyt kell fenntartanunk Oroszországgal. Miért? Mert az egyik legfontosabb kereskedelmi partnerünk, Közép-Európában pedig, tetszik vagy sem, fontos szerepet játszik. Ez tény. A gázimportunk 85 százalékát Oroszország adja. Emiatt lehetetlen, hogy ne legyen párbeszéd. Ha a NATO azt mondja, párbeszéd és elrettentés, azt komolyan vesszük: nem csak elrettentésről beszélünk, hanem párbeszédről is.”

Előjön a szokásos mantra is, támadnak minket Nyugatról, mégpedig azért, mert kicsik vagyunk, Putyin megítélése az orosz szavazók dolga, az oroszok elleni vétónak gazdasági szempontból nincs értelme. A többi történelem, orosz-magyar két jó barát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.