Elutasította az ügyészség a Soros elleni feljelentést

POLITIKA
2017 április 29., 08:09
comments 219

Tényi István, a feljelentések virtuóza múlt hét szerdán küldött bejelentést az ügyészségre ismeretlen elkövető ellen, mert a Szijjártó Péter  januárban Putyin propagandatévéjének, a Russia Today-nek adott interjújában arról beszélt, hogy Soros György számos szervezetet támogat: teljesen nyilvánvalóak a szándékai, nyíltan nyilatkozott arról, hogy a jelenlegi magyar kormány bukását és távozását akarja, mert nem helyesli politikai irányvonalát.

Tényi az indoklásban azzal érvelt, hogy ha Soros György tényleg meg akarja dönteni a kormányt, indítsanak ellene eljárást, de ha nem, akkor ne játsszanak politikai színjátékot.

Tényi István
photo_camera Tényi István Fotó: HírTv

A biztonság kedvéért Tényi még megtámogatta a feljelentést többek között a Nézőpont Intézet elemzőjének a köztévén elmondott nyilatkozatával, Victor Ponta egyik Facebook-posztjával, a CÖF szóvivőjének, ifj. Lomniczi Zoltánnak a véleményével is.

De ez sem volt elég.

Ugyanis a Fővárosi Ügyészség szerint a Tényi által idézett cikkek és a kormánypárti megszólalók sorosozásai az alkotmányos rend elleni szervezkedésre vonatkozóan nem tartalmaznak konkrét tényeket, adatokat, csupán egyes személyek véleményét tükrözik. Az hatóság számára az sem derült ki, hogy Tényi István melyik szervezet tevékenységét sérelmezi.

Az ügyészség idézte a büntető törvénykönyvet is, miszerint alkotmányos rend elleni szervezkedést követ el az, aki olyan szervezetet hoz létre vagy vezet, amelynek célja, hogy Magyarország alkotmányos rendjét erőszakkal vagy ezzel fenyegetve megváltoztassa.

Hozzátették, hogy vélemény, politikai nézet önmagában, a konkrét tényállási elemek hiányában, nem alkalmasak állam elleni bűncselekmény megállapítására, és nem ütköztethető egyéb törvényi tényállásba sem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.