A kampánycsend miatt a francia média sem közölheti Macronék kiszivárgott íméljeit

külföld
2017 május 06., 10:13
comments 221

A francia médiaszervek ne közöljék annak a belső levelezésnek a tartalmát, amely az Emmanuel Macron francia elnökjelölt kampánystábját ért hekkertámadás révén vált elérhetővé, mert az bűncselekménynek minősülne - közölte szombaton az elnökválasztási kampányt ellenőrző országos bizottság (CNCCEP).

A testület az ügyben össze is ült szombaton - egy nappal a választások második fordulója előtt -, de már az ülése előtt figyelmeztette a francia médiát.

A kampánycsend miatt tehát Macron sem szólalhat meg az ügyben, és a lapok sem írhatnak a levelekről, így viszont a botrány teljes egészében a Twitteren és a Facebookon nagy erőkkel terjesztett álhírek fogják befolyásolni, a közösségi média felhasználóit ugyanis kevésbé tudják kampánycsend-sértés miatt elszámoltatni a hatóságok.

A weboldalára feltett közleményben egyrészt kérést fogalmazott meg, nevezetesen azt, hogy a sajtóorgánumok internetes felületeiken ne publikálják az említett levelezés tartalmát. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy könnyen bűncselekménynek minősülhet, ha ezt mégis megteszik, mivel egyrészt hamis tartalmak is lehetnek e kiszivárogtatott szövegek között, másrészt pedig az érvényben lévő kampánycsendet is megsérthetik.

Macron kampánycsapatának belső levelezéséből péntek éjjel több ezer e-mail vált nyilvánosan elérhetővé az interneten. Az elnökjelölt En Marche! nevű mozgalmának közleménye szerint a stáb jelentős és összehangolt számítógépes támadás áldozata lett pénteken este, aminek következtében különféle belső információk kerültek nyilvánosságra a közösségi médiában.

Nagyjából kilenc gigabájtnyi adatot töltött fel egy magát EMLEAKS-nek nevező felhasználó a Pastebin nevű dokumentummegosztó portálra. A kiszivárogtatás alig egy-másfél órával az elnökválasztás vasárnapi második fordulóját megelőző franciaországi kampánycsend kezdete előtt történt.

A kampánycsapat értékelése szerint a támadás a demokrácia destabilizálására irányul, ahogy az az Egyesült Államokban is történt a legutóbbi elnökválasztás alatt.

A pénteken nyilvánosságra hozott utolsó felmérések az egy éve alakult és magát a hagyományos jobb- és baloldali pártok fölé helyező En Marche! nevű saját politikai mozgalmát vezető Emmanuel Macron biztos győzelmét jelezték. Macron 61,5-62 százalékos támogatottsággal győzheti le a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltjét, Marine Le Pet, aki a szavazatok 38-38,5 százalékára számíthat az előrejelzések szerint.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.