Épít az állam egy 17 milliárdos "tematikus élményparkot" a Balatonnál, de még nem tudják, hogy hol

balaton
2017 május 09., 08:08
comments 157

A tavaly év végi döbbenetes kormányzati pénzszórás részeként jelentett meg egy december 27-i kormányhatározatban az a terv, hogy az állam 17 milliárd forintot ad egy balatoni élménypark felépítésére. 

Nemcsak erre, a tervek szerint összesen 365,4 milliárd forintot költenek a köetkező években tóparti fejlesztésekre, nagyobb részt uniós forrásokból. A tematikus élménypark viszont 100 százalékig a magyar költségvetésből valósul majd meg.

Azóta semmilyen részlet nem derült ki  az állami élményparkról, ezért az MSZP-s Harangozó Gábor rákérdezett a nemzeti fejlesztési miniszternél arra, egyáltalán hol és mikor kezdik építeni?  

A válaszból az derült ki, hogy előbb döntött az év végi őrült pénzlapátolásban a kormány a forrásról, aztán elkezdtek gondolkodni, hogy hol is építsék meg az élményparkot, egyáltalán hányat. Nehéz másként értelmezni Fónagy János államtitkár válaszát:

„A Magyar Turisztikai Ügynökség a Balaton Kiemelt Fejlesztési Térségre vonatkozó turisztikai helyzetelemzésében megállapította, hogy a térség idegenforgalmát tovább lehetne növelni olyan attrakciókkal, amelyek egész évben egyenletesen és nagy létszámban képesek vonzani a látogatókat. A tematikus élménypark 17 milliárd forint becsült hazai forrással olyan szakmai koncepciót irányoz elő, amelynek keretében a Balatonon akár több helyszínnel, több élménypont kialakítása valósulhat meg, a jelenleginél komplexebb kínálatot nyújtva a térségbe érkező turistáknak.” 

Vagyis bár a kormányhatározatban az szerepel: „Tematikus élménypark kialakítása a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben”, Fónagy szerint akár több helyen is lehet. Kiérlelt koncepció.   

De az igazán megnyugtató, hogy akár egy nagy lesz, akár több közepes vagy sok kicsi, az állam abban gondolkodik, hogy a 17 milliárd elköltése után azért az élményparkok saját lábukra állnak.

„A kapcsolódó projektjavaslatok értékelése során az is szempont, hogy a tervezett fejlesztések a térségen belül pontosan hol fejthetik ki leghatékonyabban az elvárt turisztikai hatást, és hol tudnak működni úgy, hogy a későbbiekben teljesen piaci alapon, önfenntartóan, további állami finanszírozás nélkül is eredményesek legyenek.”

Tállai András városában, Mezőkövesden 600 millióból kijött egy csúszdapark, mert igény volt rá. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.