Kiderült, ki volt a magyar punk- és újhullámos zenekarok spiclije

Történelem
2017 május 09., 09:21
comments 234

Szombaton írtunk arról, hogy több oldalnyi megfigyelési anyagot tett közzé a Facebookon az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára. Ezekben egy Krisztina fedőnevű ügynök ad információkat a 80-as évek punk- és újhullámos együtteseiről és a körülöttük szerveződő fiatalokról.

photo_camera A Fekete Lyuk 1988-ban Fotó: URBÁN TAMÁS/FORTEPAN

Akkor még nem lehetett tudni, ki volt a zenészek besúgója, de a VHK basszusgitárosa, Soós "Szónusz" Lajos kikérte a levéltárból a rá vonatkozó anyagokat. Ezekből beazonosítható volt Kriszta ügynök. Soós Facebook-posztja szerint egy Pleva Eszter nevű nő tájékoztatta a III/III-at a zenekarokról és a bulizó punkokról. Soós szerint Pleva Eszter "egy zenész haverunk csaja volt - róla is csiripelt!".

link Forrás

Az Index azt írja, hogy Pleva Eszter nem volt zenész, bár vokálozott az A.E. Bizottság Jégkrémbalett című lemezén, később pedig az egyik utódzenekarban, az efZámbó Happy Dead Bandben. 1983-ban szervezték be, több jelentése is olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.