Melegek ellen elkövetett népirtással vádolták meg Csecsenföld vezérét

külföld
2017 május 16., 16:36
comments 120

Népirtás címén panaszt emelt Ramzan Kadirov csecsen elnök ellen a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) a melegek csecsenföldi üldöztetése miatt három francia melegszervezet.

Kadirov a népirtás fuvarszervezője, "a homoszexuálisok kiirtását célzó kínzó táborok megszervezője - jelentette ki Etienne Deshoulieres ügyvéd, a Stop homophobie, a Mousse és a Comité Idaho France nevű LMBT szervezetek képviselője.

A Novaja Gazeta című orosz lap szerint a hatóságok Csecsenföldön - ahol a homoszexualitást tabunak tekintik - több száz homoszexuálist vettek őrizetbe, és családtagjaikat becsületgyilkosságra szólították fel. A független orosz lap szerint legalább két embert megöltek a családtagjaik, egy harmadik a kínzásokba halt bele.

Berlini tüntetés a csecsenföldi terror ellen.
photo_camera Fotó: Paul Zinken/dpa Picture-Alliance/AFP

A Moszkvába menekült csecsen homoszexuálisok azt mondták az AFP francia hírügynökség tudósítójának, hogy megverték és nem hivatalos börtönökben tartották fogva őket, és most állandó félelemben élnek, hogy felismerik és a családjuk üldözőbe veszi őket.

"Ezek a tettek nem elszigetelt csoportok művei, hanem a csecsen hatóságoké, amelyeket az elnökük, Ramzan Kadirov vezetése alatt követnek el" - áll az AFP rendelkezésére bocsátott feljelentésben.

Vlagyimir Putyin megkeresésére Ramzan Kadirov tagadta, hogy üldöznék Csecsenföldön a homoszexuálisokat, és provokációnak nevezte az erről szóló cikkeket. 

Szóvivője szerint nincsenek melegek a dél-oroszországi köztársaságban.

Oroszország 2016-ban jelentette be, hogy kilép a Nemzetközi Büntetőbíróságból, a Római Szerződés értelmében a kilépés egy év múlva, 2017 novemberében lép érvénybe. Az ICC csak akkor fogad be ügyet, ha a nemzeti hatóságok nem tudják felelősségre vonni az elkövetőket, az érintett állam ezt nem hajlandó, vagy nem képes megtenni.

A csecsen ügyben az orosz főügyészség megindította a vizsgálatot, de a nyomozók azt mondták, hogy semmilyen hivatalos feljelentés nem érkezett hozzájuk az áldozatoktól.

A Csecsenföldről jelentett erőszakos cselekmények kivizsgálásával megbízott Tatjana Moszkalkova, az elnöki hivatalba delegált ombudsman ráadásul nyilvánosan ellenezte az azonos neműek közötti kapcsolatok fejlődését, és "híreszteléseknek" nevezte az elkövetett túlkapásokat - áll a feljelentésben.

 "Naponta újabb aggasztó értesülések érkeznek Csecsenföldről" - mondta Alexandre Marcel, a Comité Idaho France elnöke, aki szerint az ICC-nek benyújtott panasz az egyetlen módja, hogy nemzetközi szinten felelősségre vonják "a náci módon viselkedőket". (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.