Az MTA elnöke szerint teljes létjogosultsága van a gender studiesnak

Lovász László, az MTA elnöke teljes mellszélességgel kiállt a társadalmi nemek tanulmányozása, vagyis a gender studies mellett. Nemrég a Kereszténydemokrata Néppárt próbált botrányt kavarni abból, hogy a 21. század második évtizedének második felére a magyar felsőoktatás is eljutott odáig, hogy külön szakot indítson a téma kutatására. Ebben a kereszténydemokraták valami förtelmes, lopakodó kísérletet véltek felfedezni az általuk "hagyományosként" felfogott családmodellel szemben, mintegy megfeledkezve arról, hogy

a nemi szerepek igenis változnak a társadalomban.

És most ne feltétlenül arra gondoljanak, hogy már nem vadászó férfiak és gyűjtögető nők élnek a Földön, ezek a szerepek az elmúlt néhány évtizedben is jelentősen változtak. Márpedig, ha valami változik, az érdemes a tanulmányozásra. Erről szól a gender studies, amely ennek a változásnak az okait és mibenlétét vizsgálja. Vagy ahogy Lovász mondta a Heti Válasznak adott interjújában:

"[s]zögezzük le: a gender studies, a társadalmi nemek tanulmányozása teljes létjogosultsággal bíró tudományterület. Hogy milyen különbségek vannak a nemek között, azok mire vezethetők vissza, és hogyan lehet elősegíteni a nők érvényesülését, érdemes a vizsgálódásra, és félrevezető egyes művelőinek vadhajtásai alapján megítélni egy tudományterületet".

A gender studies ügyében persze nyilván az is támadási felületet adott a KDNP-nek, hogy Magyarországon ezidáig a CEU volt az az egyetem, ahol tanulmányozni lehetett. Lovász szerint amúgy a CEU-n ez kifejezetten sikeresnek számít, ahogy amúgy a kognitiv pszichológia, a közgazdaságtan és a hálózatelmélet is. Ezeken a területeken világviszonylatban is kiemelkedő tudósok dolgoznak a CEU-n,

épp ezért lenne katasztrofális, ha az egyetemnek távoznia kéne Budapestről.

(Via 24.hu)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.