Az MSZP hétfőn beterjeszti az EP követeléseit a magyar parlamentben

2017 május 19., péntek 10:27
78

Hétfőn az MSZP egy olyan javaslattal áll elő a magyar parlamentben, amellyel eleget lehetne tenni az összes felszólításnak, ami az Európai Parlament szerdai határozatában szerepel. 

Az "Európa mentőcsomag" névre keresztelt tervezet szerint egyetlen szavazással a parlament

  • visszavonhatná a CEU elüldözésére hozott törvényt,
  • visszavonhatná az összes menedékkérő tranzitzónába zárását előíró törvényt,
  • és levehetné a napirendről a civil szervezetek megbélyegzésére írt törvénytervezetet.

E lépéseket nem csak a baloldali, zöld és liberális európai pártok követelik a magyar törvényhozástól, hanem a néppárti képviselők közel harmada is. 

Szocialista képviselők a lex CEU ellen demonstrálnak a parlamentben 2017 április 10-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI

Az Európai Parlament határozatát ugyan nem kötelező a magyar parlamentnek betartania, de mindhárom követelést lényegében az Európai Bizottság is megfogalmazta: a lex CEU és a menekültügyi törvény ellen kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, míg a civil törvényt már elfogadása előtt kritizálta. 

Így ha a magyar parlament lesöpri az MSZP kezdeményezését, akkor ezzel két EU-s intézménnyel is nyíltan szembe mennek a képviselők. A szocialisták szerint ezzel majd megválaszolják Manfred Weber néppárti frakcióvezető dilemmáját is, aki így fogalmazott az EP döntése után: „ha Orbán megfelelően reagál, akkor csapatjátékos, ha nem, akkor annak következményei lesznek".

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt