Az MSZP hétfőn beterjeszti az EP követeléseit a magyar parlamentben

POLITIKA
2017 május 19., 10:27
comments 73

Hétfőn az MSZP egy olyan javaslattal áll elő a magyar parlamentben, amellyel eleget lehetne tenni az összes felszólításnak, ami az Európai Parlament szerdai határozatában szerepel. 

Az "Európa mentőcsomag" névre keresztelt tervezet szerint egyetlen szavazással a parlament

  • visszavonhatná a CEU elüldözésére hozott törvényt,
  • visszavonhatná az összes menedékkérő tranzitzónába zárását előíró törvényt,
  • és levehetné a napirendről a civil szervezetek megbélyegzésére írt törvénytervezetet.

E lépéseket nem csak a baloldali, zöld és liberális európai pártok követelik a magyar törvényhozástól, hanem a néppárti képviselők közel harmada is. 

Szocialista képviselők a lex CEU ellen demonstrálnak a parlamentben 2017 április 10-én.
photo_camera Szocialista képviselők a lex CEU ellen demonstrálnak a parlamentben 2017 április 10-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI

Az Európai Parlament határozatát ugyan nem kötelező a magyar parlamentnek betartania, de mindhárom követelést lényegében az Európai Bizottság is megfogalmazta: a lex CEU és a menekültügyi törvény ellen kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, míg a civil törvényt már elfogadása előtt kritizálta. 

Így ha a magyar parlament lesöpri az MSZP kezdeményezését, akkor ezzel két EU-s intézménnyel is nyíltan szembe mennek a képviselők. A szocialisták szerint ezzel majd megválaszolják Manfred Weber néppárti frakcióvezető dilemmáját is, aki így fogalmazott az EP döntése után: „ha Orbán megfelelően reagál, akkor csapatjátékos, ha nem, akkor annak következményei lesznek".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.