Rodrigo Duterte Moszkvában találkozik hősével, Vlagyimir Putyinnal

külföld
2017 május 23., 05:48
Duterte már találkozott Putyinnal Limában - Fotó: AFP/Michael Klimentyev/Sputnik
photo_camera Duterte már találkozott Putyinnal Limában - Fotó: AFP/Michael Klimentyev/Sputnik Fotó: Michael Klimentyev

Öt napos látogatásra érkezik az orosz fővárosba Fülöp-szigetek rettegett diktátora, az állami tömeggyilkosságokkal világhírűvé vált Rodrigo Duterte, hogy újra találkozhasson "hősével", Vlagyimir Putyin elnökkel. 

Duterte tavaly kemény kirohanást intézett Barack Obama ellen, és az Európai Unió vezetőivel együttesen a "kurva anyjába" küldte el az azóta távozott elnök. Ugyanitt a diktátor kifejezte reményét, hogy Kínával és Oroszországgal együttesen a Fülöp-szigetek új pólust tud majd képezni a nyugati világgal szemben. Vlagyimir Putyint egyik "kedvenc hősének" nevezte. 

Moszka egyike volt azoknak a nagyhatalmaknak, amelyek nem támadták Duterte brutális drogháborúját, amely ezrek kivégzéséhez vezetett az országban. A fülöp-szigeteki diktátor előadást is tart majd egy moszkvai egyetemen, mielőtt találkozna Putyin elnökkel és Dimitrij Medvegyev miniszterelnökkel. 

Putyin és Duterte egy novemberi limai csúcstalálkozón találkoztak először és egyeztek meg a látogatásban, azóta a két ország katonai együttműködése szorosabb lett: orosz haditengerészeti flotta állomásozik Manila partjainál. Duterte abban bízik, hogy Oroszország, ha már az Egyesült Államok erre nem hajlandó, segíti majd országa fegyverkezését az iszlamisták elleni harchoz. 

A fülöp-szigeteki uralkodót egyébként néhány hete Donald Trump is meghívott Washingtonba. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.