A szlovák és a lengyel miniszterelnöknek sem tetszik az ötlet, hogy ne járjon uniós forrás oda, ahol nem tartják be a jogállamiság alapelveit

2017 május 31., szerda 17:16
199

Robert Fico szlovák és Beata Szydlo lengyel miniszterelnök egyaránt bírálta és elfogadhatatlannak nevezte szerdai közös varsói sajtóértekezletükön azt a német felvetést, hogy felfüggesztenék a kohéziós alapok folyósítását azon tagállamok számára, amelyek uniós megítélés szerint nem tartják be a jogállamiság alapelveit.

Fotó: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto

A két miniszterelnök a legújabb lengyel-szlovák kormányközi konzultációról számolt be. A sajtókonferencia végén az újságírók a német kormány minap nyilvánosságra hozott elképzeléséről kérdezték a politikusokat. E tervezet szerint Berlin a jogállamisági elvek betartásához kötné az uniós kohéziós támogatások kifizetését a tagországok számára.

"A kohéziós alapok egy szabályos pénzügyi eszköz, nem válhat egyéb ügyletek tárgyává, olyan fegyver, amellyel nem szabad játszadozni" - jelentette ki Rober Fico. 

"Nagyon veszélyes lenne, ha egy szabályos pénzügyi eszköz, mint amilyenek a kohéziós alapok vagy az EU alapértékeinek egyike, a szolidaritás, a politikai harc eszközeivé válnának" - értékelte Fico.

Elismerte, hogy egyes uniós tagállamok többet fizetnek be a közös költségvetésbe, mint amennyit kapnak, mindazonáltal - mint mondta - az EU a szolidaritásról szól, és mindenki javára válik, ha az unió egészében növekedik az életszínvonal. "Ezért elvből elutasítjuk ennek az eszköznek más célú felhasználását" - jelentette ki.

"Készen állunk észszerű tárgyalásokra" - mondta a 2020-2026-os uniós költségvetési keretre vonatkozóan. Megérti - mondta -, hogy Nagy-Britannia uniós távozása, a Brexit után alacsonyabb összeg fog rendelkezésre állni. "Úgy látjuk viszont, hogy a regionális különbségeket kiegyenlítő kohézió az uniós politika nélkülözhetetlen része" - fűzte hozzá.

Beata Szydlo úgy ítélte meg: a kohéziós alapok kilátásba helyezett felfüggesztése "nyíltan megszegi az uniós alapszerződéseket". Varsó készen áll új költségvetési megoldások megvitatására, de nem a nemzeti érdekek feladása árán - mondta. Rámutatott: Lengyelország évi 200 milliárd zlotyt (mintegy 58 milliárd euró) fizet be az Európai Unió költségvetésébe, amely "ezért sem lehet kirekesztő Közép-Európa iránt".

Mindkét miniszterelnök utalt a visegrádi csoport országaiban tapasztalt gazdasági növekedésre. Fico szerint a V4-ek az egész EU gazdasági motorja, Szydlo pedig "a gazdasági fejlődés bajnokainak" nevezte a visegrádi négyeket, amelyek dinamikája nélkül az EU-nak nélkülöznie kellene a pozitív gazdasági adatokat. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt