Magyarország tényleg futballcsoda: az NBII-es Puskásnak kilencszer nagyobb volt a nettó nyeresége, mint a Honvédnak

2017 május 31., szerda 10:59
39

Nem lehet azzal vádolni a friss magyar bajnok Kispest-Honvéd tulajdonosát, George F. Hemingwayt, hogy ne lenne feltétlen rajongója Orbán Viktornak. Több harcos publicisztikában állt már ki a magyar kormányfő politikája mellett. Egy májusi, a szurkolók által feltett kérdesekre válaszoló videón mégsem talál magyarázatot arra, hogyan lehetséges, hogy miközben a Puskás Akadémia úszik a szponzorok pénzében, a Honvédot nem találják meg a támogatók.

Megírtuk már, hogy a szakmai kudarc ellenére (kiesés az NBI-ből) milyen pazar évet zárt anyagi szempontból a Puskás Futball Club. 

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány tulajdonában lévő, a felnőtt csapatot működtető Mészáros Lőrinc-cég úgy tett szert 2,1 milliárdos bevételre, ebből pedig itthon egészen fantasztikusnak számító 800 milliós adózott eredményre, hogy fél évet a másodosztályban töltött.

Végre van mivel összehasonlítani ezt, az idei bajnokot Honvédot működtető cég, a Honvéd Futball Club Kft. is megjelentette a tavalyi mérlegét. 

A mérleg a 2016-os naptári évre vonatkozik, nem a magyar futball ciklusához igazodik. Vagyis belelóg a tavalyi szezon második fele, amikor gyatra teljesítménnyel kiesett a Puskás az NBI-ből, a Honvéd pedig 8. lett, és a mostani szezon első része, amikor a Puskás már a másodosztályban játszott, miközben a Honvéd középcsapatból a legjobbak közé küzdötte fel magát. (2017-ben mindkét csapat bajnok lett, a Honvéd az NBI-ben, a Puskás csak az NBII-ben.)

Miközben a Puskás Futball Club Kft. nettó árbevétele 2016-ban 2,2 milliárd forint volt, a Honvédé ennek csak kicsivel több, mint harmada, 816 millió. 

A Puskás adózás utáni nyeresége 801 millió forint, a Honvédé ennek mindössze kilencede, 94 millió forint. 

A tetemes hasznot úgy érték el Felcsúton, hogy a fizetésekkel sem spórolnak. A két cégnél szinte ugyanakkorák voltak a bérköltségek (678 millió Kispesten, 657 millió Felcsúton), de a Honvédnál ebből 121 embert fizetnek, a Puskásnál csak 73-at. 

A Puskás nem részletezte, honnan van ekkora óriási bevétele, a Kispest ezt megtette: a 638 millió forint egyéb bevétel az MLSZ-től kapott különféle támogatás, melyek a következőek:

  • Utánpótlás nevelésre fordított támogatás
  • Női football csapat támogatása
  • TAO támogatás
  • TAO támogatás kiegészítés 
  • valamint az UEFA szolidaritási támogatás összege.    

A Puskás évek óta a legtöbb tao-s pénzt nyeri el, és hatalmas szponzori köre van.

Fotó: pfla.hu

A magyar focit belülről jól ismerő Honvéd-tulaj Hemingway egyébként nem volt optimista, amikor megemlítették neki, hogy ez után a szezon után biztosan jönnek majd a szponzorok.

Mindenesetre Orbán Viktor levélben gratulált a Honvédnak a bajnoki címhez. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt