Dagad a könyvbotrány az akadémián

TUDOMÁNY
2017 június 01., 20:45
comments 73

Két sértett tiltakozást is kaptunk a Magyar Tudományos Akadémia vezetőitől, miután megírtuk, hogy a Hegymenet című kötet kiadásának támogatását politikai okokból visszavonták, és egyenesen arról győzködték az Osiris kiadó vezetőjét, hogy nekik politikai okokból nem lenne jó a könyv megjelenése.

A Hegymenet 23 tudományos igényű, de népszerűsítő stílusban megírt elemzés Magyarország helyzetéről, a szerzői között az MTA több munkatársával, és más elismert elemzőkkel.

A könyv kiadásának nehézségeiről, és az MTA visszahőköléséről Gyurgyák János, az Osiris vezetője beszélt a könyv szerdai bemutatóján. Azt is megtudtuk, hogy Rudas Tamás, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának főigazgatója jelezte, hogy mégsem támogatják a könyvet, Török Ádámnak, az MTA főtitkárának a kérésére hivatkozva.

MTA-s vezetők: Nem így volt

Rudas Tamás a cikk nyomán arról írt nekünk, hogy soha nem akarta, hogy az MTA támogatásával jelenjen meg a kötet, mert az nem felel meg a tudományosság kritériumainak. Levelét így zárta:

"Ismeretlen csoportok tagjairól, mint pirézek, migránsok, főigazgatók, könnyű minden rosszat elhitetni az olvasókkal. Ön nem csak azt állítja rólam, hogy tevékenységemet erős politikai függésben végzem, hanem azt is, hogy olyan buta vagyok, hogy egy könyvkiadót azzal az információval próbálok eltéríteni egy könyv kiadásától, hogy abból botrány lesz, és így feltehetően több példányt lehet eladni, ami a kiadó reklámkampányának sikerét növeli. Én nem tételezem fel Önről, hogy nem tudja, hogy cikkének alaptalan állítása ehhez a reklámkampányhoz járul hozzá."

Az MTA holnapján megjelent egy közlemény is, ami Török Ádám főtitkárt hivatott tisztázni az ügyben. Ebben többek között ez olvasható:

"(...) nem született akadémiai döntés a kiadvány támogatásáról és kiadásáról, ezért ebben az MTA főtitkára sem vehetett részt. Az MTA főtitkára semmilyen utasítást nem adott senkinek a könyv kiadására vagy támogatására vonatkozóan."

A közlemény szerint soha nem is merült fel a könyv támogatása, így az sem lehet igaz, hogy ettől elálltak volna.

Szelényi viszont emlékszik a fordulatra

Csakhogy azóta Szelényi Iván, az MTA rendes tagja nyilatkozott az ügyben az Indexnek. (Szelényi írta az utószót a könyvhöz.) Ő azt mondta, hogy tudomása szerint az MTA TK vezetése (itt főigazgató Rudas Tamás) eredetileg pártolta a könyv támogatását, de aztán felmerült "az MTA egy bizonyos szintjén" az aggodalom, hogy a kötet "túlságosan érzékeny témákat feszeget". Úgyhogy Szelényi levelet írt Török Ádám főtitkárnak, kérve a könyv támogatását, ám Török ezt azzal utasította vissza, hogy "ez nem az ő kompetenciája".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.