Putyin megkérdezte Clintont, hogy beléphet-e a NATO-ba

Az orosz állami hírügynökség érdekes részletet közölt abból a dokumentumfilmből, amit Oliver Stone rendezett, Putyinról szól, és nem egészen két hét múlva mutatnak be. 

A filmben Putyin arról beszélt Stone-nak, hogy Bill Clinton elnökségének utolsó évében (2000-ben) az orosz NATO-tagságot is szóba hozta.

Putyin így emlékezik rá:

"Az egyik utolsó találkozónkkor, amikor Bill Clinton Moszkvába jött, felvetettem, hogy meg kellene vizsgálnunk a lehetőségét, hogy mi lenne, ha Oroszország csatlakozna a NATO-hoz. Erre Clinton azt mondta, hogy "miért ne?". Az amerikai delegáció nagyon ideges lett."

Stone megkérdezi ekkor, hogy hivatalosan is jelentkezett-e tagságra, mire Putyin elneveti magát, és így folytatja:

"Manapság a NATO az amerikai külpolitika eszköze lett. Nincsenek szövetségesei, csak hűbéresei. Amikor egy ország a NATO tagja lesz, akkor alig tud már ellenállni az amerikai nyomásnak. És hirtelenjében bármilyen fegyverzetet telepíthet az USA oda, rakétaelhárító rendszert, katonai bázisokat, támadó rendszereket, bármit."

Vlagyimir Putyin hokizik.Illusztráció: Nataliy Zemboska/Anadolu Agency

Putyin ezután arról elmélkedik, hogy a fenyegetésre válaszul neki is fegyvereket kell telepítenie. 

"Tudom hogy mennek ott a döntések" - magyarázza még, amikor azt fejtegeti, hogy nem a NATO-val van alapvetően baja, hanem azzal, hogy a szövetséget egyetlen ország irányítja. (TASS)