Putyin megkérdezte Clintont, hogy beléphet-e a NATO-ba

külföld
2017 június 04., 08:21
comments 55

Az orosz állami hírügynökség érdekes részletet közölt abból a dokumentumfilmből, amit Oliver Stone rendezett, Putyinról szól, és nem egészen két hét múlva mutatnak be. 

A filmben Putyin arról beszélt Stone-nak, hogy Bill Clinton elnökségének utolsó évében (2000-ben) az orosz NATO-tagságot is szóba hozta.

Putyin így emlékezik rá:

"Az egyik utolsó találkozónkkor, amikor Bill Clinton Moszkvába jött, felvetettem, hogy meg kellene vizsgálnunk a lehetőségét, hogy mi lenne, ha Oroszország csatlakozna a NATO-hoz. Erre Clinton azt mondta, hogy "miért ne?". Az amerikai delegáció nagyon ideges lett."

Stone megkérdezi ekkor, hogy hivatalosan is jelentkezett-e tagságra, mire Putyin elneveti magát, és így folytatja:

"Manapság a NATO az amerikai külpolitika eszköze lett. Nincsenek szövetségesei, csak hűbéresei. Amikor egy ország a NATO tagja lesz, akkor alig tud már ellenállni az amerikai nyomásnak. És hirtelenjében bármilyen fegyverzetet telepíthet az USA oda, rakétaelhárító rendszert, katonai bázisokat, támadó rendszereket, bármit."

Vlagyimir Putyin hokizik Szocsiban 2017. május 10-én.
photo_camera Vlagyimir Putyin hokizik. Illusztráció: Nataliy Zemboska/Anadolu Agency

Putyin ezután arról elmélkedik, hogy a fenyegetésre válaszul neki is fegyvereket kell telepítenie. 

"Tudom hogy mennek ott a döntések" - magyarázza még, amikor azt fejtegeti, hogy nem a NATO-val van alapvetően baja, hanem azzal, hogy a szövetséget egyetlen ország irányítja. (TASS)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.