Matolcsynak már akkor is az amerikai puccskísérlet jut eszébe, amikor teljesen másról kérdezik

elmebaj
2017 június 06., 16:26
comments 90

A jegybank elnökét az MSZP-s Mesterházy Attila kérdezte a parlamentben az MKB Bank tulajdonosváltásáról. Nemrég derült ki ugyanis, hogy az államosított, majd a kevésbé értékes részleteitől megtisztított bank végül Mészáros Lőrinc, valamint Matolcsy unokatestvére, valamint jobbkeze Szemerey Tamás és Balog Ádám érdekeltségébe került. 

Mesterházy szerint az állam által megmentett bankból a Fidesz bankja lett így, aminek strómanokon keresztül a tulajdonosa Matolcsy György és Orbán Viktor. 

Az Index beszámolója szerint Matolcsy válaszában elintézte annyival a bankváltás történetét, hogy az 

  „egy igazi magyar, 21. századi sikertörténet”.

Hiszen míg az MKB külföldi tulajdonosok kezében veszteséget halmozott fel, a magyar tulajdonosok kezében nyereséges lett. Személyes érintettségével kapcsolatban pedig elmondta, hogy „nem voltam, nem leszek sem tulajdonosa, sem vezérigazgatója” az MKB-nak.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Ennél is furcsább volt viszont, hogy Matolcsy ezután magától, kérdés nélkül terelte a szót arra az összeesküvés-elméletre, amit már korábban is pedzegetett a parlamentben, hogy egy szövetségesünk puccsot tervezett a magyar kormány ellen. 

A cikk szerint Matolcsy azt mondta, furcsállja, hogy Mesterházy nem firtatja most, hogyan is volt az amerikai ügyvivő által szorgalmazott kormányváltás. Szerinte a szocialista politikusnak azért vált kellemetlenné a téma, mert nem tudta megmagyarázni, honnan tudott arról, hogy az amerikaiakról volt szó, miközben ő nem nevezte meg, melyik országról beszél.

Februári, híressé vált felszólalásában Matolcsy tényleg nem mondta meg, hogy az USA-ról beszélne, de közben mégis elég világosan célozgatott ahhoz, hogy mindenki értse, kiről beszél, még az USA nagykövetsége közleményben reagált és utasította vissza a vádakat. 

Mesterházy válaszában megjegyezte, hogy van egy-két jó pszichológus, pszichiáter ismerőse, akire Matolcsynak szüksége lenne. Szerinte az azonnali kérdések órájában pedig a kormánytagoknak és állami vezetőknek kell válaszolniuk a politikusok kérdéseire és nem fordítva. Matolcsy viszont nem tágított, közölte, hogy Mesterházy nem áll a törvények fölött, és válaszolnia kell, honnan tudott az összeesküvésről. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.