Elege lett a magyar fociból a tavasszal még új stadiont avató Kozármisleny tulajdonosának

futball
2017 június 09., 07:12
comments 62

Április 2-án még úgy tűnt, minden rendben van a Baranyai megyei Kozármislenynél, ekkor avatták az NBII-es csapat új, 440 millió közforintból épült stadionját. 

photo_camera Fotó: Kozármisleny FC/Facebook

A város még akkor érdemelte ki az új stadiont, amikor harmadosztályú volt, de szépen menetelt a magyar kupában. Fónagy János a stadionra adott majdnem félmilliárdot egyebek között azzal indokolta, hogy „A városban élők sportszeretete az, ami a kormányzati szándékokat és a helyi törekvéseket összekapcsolta, és feltette a várost a hazai futball térképére.”

Hiába az új stadion, a Kozármisleny újra kiesett a harmadosztályba. A kudarc miatt nagyon csalódott, a klubnál 25 éve tevékenykedő tulajdonos, Feleki Attila pedig a Bama.hu-nak bejelentette, hogy kiszáll. 

photo_camera Feleki Attila, középen Fotó: Kozármisleny FC/Facebook

Feleki azt mondta, hogy a kieséssel olyan anyagi helyzetbe kerültek, amit nem tud megoldani. 

„Az NB II. hátsó negyedéhez tartozó, és az NB III.-ban a feljutásra hajtó csapat fenntartásához ugyanannyi pénz kell, 150-220 millió forint, alsó hangon. A különbség, hogy míg a másodosztályban az MLSZ-től úgy 120 milliót kap egy csapat évente, addig lejjebb ez mindössze 30 millió forint. Arra, hogy a kettő közti különbséget előteremtsük, nincs esély”. 

Feleki szerint mivel anyagilag nincs realitása, hogy feljutásra esélyes csapatot csináljon, „megmondom őszintén, nem érzek magamban motivációt a NB III.-as vegetálásra”.

Aztán arra a kérdésre, hogy miből lett elege, kifakadt: 

„Ez egy hosszú folyamat, sok mindennel, ami felhalmozódott. Az például szerintem nagyon nem jó, ahogy a közpénzek torzítják a versenysport feltételeit. Persze mondhatja bárki: kaptunk egy stadiont, fogjuk csak be. Ez igaz. De semmivel sem kaptunk többet, mint más. Vannak azonban klubok, amelyeknek jut egyéb forrás is. Ezzel nem lehet versenyezni. A másik, hogy el sem tudják képzelni mennyi munkaóra van egy bajnoki kilencven percben. Ez már sok nekem.”Nem nehéz kitalálni, milyen csapatokra gondolt Feleki. Az NBII-et a Puskás Akadémia nyerte meg, második lett, és szintén az első osztályba jutott Tiba István fideszes országgyűlési képviselő csapata, a Balmazújváros. Ez az a klub, ahol ugyan közpénzből fűthető gyepet építettek ki, de azt nem kapcsolták be télen, mert túlságosan drága lett volna. Harmadik pedig Seszták Miklós Kisvárdája lett, akik idén még annyira nem is akartak feljutni, mert még nincs kész az ékszerdoboz stadionjuk, és nem akartak másik városban játszani. De jövőre már egyértelműen meg az NBI-et célozzák meg, ebben a legnagyobb riválisuk Deutsch Tamás MTK-ja lesz, amelyik kizuhant az NBI-ből, de az elnök szerint több pénzük lesz jövőre, mint korábban bármikor. 

A magyar foci piactól és a racionalitásoktól elszakadt állami támogatásáról itt írtunk bővebben. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.