Az EU-támogatással csaló izsáki polgármesternek 35 millió forintot kell visszafizetnie

bűnügy
2017 június 19., 15:15
comments 268

Vissza kell fizetnie a „Vadászház építése” megnevezésű fejlesztésre felvett támogatást Mondok József izsáki polgármesternek – közölte a Miniszterelnökség. A közlemény szerint a Miniszterelnökség kérésére a Magyar Államkincstár január 26-án rendkívüli ellenőrzést folytatott le az üggyel kapcsolatban. A vizsgálat megállapította, hogy a szálláshelyet szabálytalanul, magáncélra használják, az ingatlant túlnyomóan Mondok József és ismeretségi köre veszi igénybe, ezért a Magyar Államkincstár a támogatási jogosultság megszüntetésével egyidejűleg a kifizetett támogatás visszafizetésére kötelezte a Mondok Kft.-t.

Mondok József a hivatali autója előtt az izsáki városházánál
photo_camera Mondok József a hivatali autója előtt az izsáki városházánál Fotó: Botos Tamás/444

A Kft. jogi képviselője az elsőfokú határozatok ellen fellebbezést nyújtott be. A fellebbezéseket a hatályos jogszabályok alapján a Magyar Államkincstár felterjesztette a Miniszterelnökség Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságára jogorvoslati eljárás lefolytatása céljából. A fellebbezések elbírálása a rendelkezésre álló határidőn belül megtörtént, és megállapították, hogy az elsőfokú határozatok megalapozottak, a helyszíni szemle lefolytatására megfelelően került sor, ezért az elsőfokú határozatokat helybenhagyták a Miniszterelnökség Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságán.

A másodfokú határozatok alapján – amiket a Mondok Kft.-vel közöltek, így jogerőssé válnak – 35 millió forint támogatási összeget kell visszafizetni.

A közleményben nincs szó Mondok József büntetőjogi felelősségre vonásáról. Évente egyébként több mint 100 milliós támogatásokat húznak be az izsáki polgármester rokonai és cégei.

Márciusban, amikor Csepreghy Nándort, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárát és miniszterhelyettesét arról kérdeztük, hogy mi lesz Mondokkal azon túl, hogy vissza kell fizetnie a pénzt, Csepreghy azt mondta: „A mi feladatunk, hogy az okozott kárt megpróbáljuk visszatéríttetni. Mi visszaköveteljük a pénzt. Ezt tudjuk csinálni, meglátjuk visszafizeti-e vagy sem. Van egy nyomozóhatóság is, az egy következő lépcső. Ha jól tudom, ügyészségi nyomozás is zajlik.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.