Az EU-támogatással csaló izsáki polgármesternek 35 millió forintot kell visszafizetnie

2017 június 19., hétfő 15:15
268

Vissza kell fizetnie a „Vadászház építése” megnevezésű fejlesztésre felvett támogatást Mondok József izsáki polgármesternek – közölte a Miniszterelnökség. A közlemény szerint a Miniszterelnökség kérésére a Magyar Államkincstár január 26-án rendkívüli ellenőrzést folytatott le az üggyel kapcsolatban. A vizsgálat megállapította, hogy a szálláshelyet szabálytalanul, magáncélra használják, az ingatlant túlnyomóan Mondok József és ismeretségi köre veszi igénybe, ezért a Magyar Államkincstár a támogatási jogosultság megszüntetésével egyidejűleg a kifizetett támogatás visszafizetésére kötelezte a Mondok Kft.-t.

Mondok József a hivatali autója előtt az izsáki városházánál Fotó: Botos Tamás/444

A Kft. jogi képviselője az elsőfokú határozatok ellen fellebbezést nyújtott be. A fellebbezéseket a hatályos jogszabályok alapján a Magyar Államkincstár felterjesztette a Miniszterelnökség Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságára jogorvoslati eljárás lefolytatása céljából. A fellebbezések elbírálása a rendelkezésre álló határidőn belül megtörtént, és megállapították, hogy az elsőfokú határozatok megalapozottak, a helyszíni szemle lefolytatására megfelelően került sor, ezért az elsőfokú határozatokat helybenhagyták a Miniszterelnökség Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságán.

A másodfokú határozatok alapján – amiket a Mondok Kft.-vel közöltek, így jogerőssé válnak – 35 millió forint támogatási összeget kell visszafizetni.

A közleményben nincs szó Mondok József büntetőjogi felelősségre vonásáról. Évente egyébként több mint 100 milliós támogatásokat húznak be az izsáki polgármester rokonai és cégei.

Márciusban, amikor Csepreghy Nándort, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárát és miniszterhelyettesét arról kérdeztük, hogy mi lesz Mondokkal azon túl, hogy vissza kell fizetnie a pénzt, Csepreghy azt mondta: „A mi feladatunk, hogy az okozott kárt megpróbáljuk visszatéríttetni. Mi visszaköveteljük a pénzt. Ezt tudjuk csinálni, meglátjuk visszafizeti-e vagy sem. Van egy nyomozóhatóság is, az egy következő lépcső. Ha jól tudom, ügyészségi nyomozás is zajlik.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt