Az EU-támogatással csaló izsáki polgármesternek 35 millió forintot kell visszafizetnie

Több 444 videó?
Szeretném

Vissza kell fizetnie a „Vadászház építése” megnevezésű fejlesztésre felvett támogatást Mondok József izsáki polgármesternek – közölte a Miniszterelnökség. A közlemény szerint a Miniszterelnökség kérésére a Magyar Államkincstár január 26-án rendkívüli ellenőrzést folytatott le az üggyel kapcsolatban. A vizsgálat megállapította, hogy a szálláshelyet szabálytalanul, magáncélra használják, az ingatlant túlnyomóan Mondok József és ismeretségi köre veszi igénybe, ezért a Magyar Államkincstár a támogatási jogosultság megszüntetésével egyidejűleg a kifizetett támogatás visszafizetésére kötelezte a Mondok Kft.-t.

Mondok József a hivatali autója előtt az izsáki városházánálFotó: Botos Tamás/444

A Kft. jogi képviselője az elsőfokú határozatok ellen fellebbezést nyújtott be. A fellebbezéseket a hatályos jogszabályok alapján a Magyar Államkincstár felterjesztette a Miniszterelnökség Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságára jogorvoslati eljárás lefolytatása céljából. A fellebbezések elbírálása a rendelkezésre álló határidőn belül megtörtént, és megállapították, hogy az elsőfokú határozatok megalapozottak, a helyszíni szemle lefolytatására megfelelően került sor, ezért az elsőfokú határozatokat helybenhagyták a Miniszterelnökség Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságán.

A másodfokú határozatok alapján – amiket a Mondok Kft.-vel közöltek, így jogerőssé válnak – 35 millió forint támogatási összeget kell visszafizetni.

A közleményben nincs szó Mondok József büntetőjogi felelősségre vonásáról. Évente egyébként több mint 100 milliós támogatásokat húznak be az izsáki polgármester rokonai és cégei.

Márciusban, amikor Csepreghy Nándort, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárát és miniszterhelyettesét arról kérdeztük, hogy mi lesz Mondokkal azon túl, hogy vissza kell fizetnie a pénzt, Csepreghy azt mondta: „A mi feladatunk, hogy az okozott kárt megpróbáljuk visszatéríttetni. Mi visszaköveteljük a pénzt. Ezt tudjuk csinálni, meglátjuk visszafizeti-e vagy sem. Van egy nyomozóhatóság is, az egy következő lépcső. Ha jól tudom, ügyészségi nyomozás is zajlik.”