Szabadlábra került Sz.-F. Zsolt, a Fortress-csalás kiagyalója

bűnügy
2017 június 21., 12:26
comments 56

A Fővárosi Törvényszék megszüntette a háziőrizetet Sz.-F. Zsolttal szemben, és azt lakhelyelhagyási tilalomra változtatta – tudtuk meg egy birtokunkba került bírósági végzésből. A vádlott ügyvédjét nem értük el.

Sz.-F. Zsoltot 2014 őszén csukták le, miután bedőlt az általa szervezett piramisjáték, a Fortress. 2016 június 24-én viszont előzetesből háziőrizetbe került – kijelölt tartózkodási helye a budapesti Marina-parti lakása volt –, most, 2017 június 16-án pedig szabadlábra helyezték. (Sz.-F. már büntetett előéletű csalóként kezdte a Fortress-csalást, 2003 és 2006 között visszaeső csalóként töltötte börtönbüntetését.)

photo_camera Sz.-F. Zsolt.

A Fortress-csalás többek között azért volt emlékezetes, mert az álbrókercég még a nevét és logóját is nagy, tőkeerős amerikai pénzügyi cégektől lopta, MLM-szerű láncba szervezett házaló ügynökei "iPhone-részvényekről" hadoválva és évi húsz százalékos hozamokat ígérve bírtak rá embereket, hogy átadják nekik a pénzüket (jellemzően készpénzben). Több mint húsz károsult 50 milliónál is nagyobb összeget bukott, összesen kb. 9-10 milliárd forint tűnt el. Eztezt és ezt a cikket érdemes elolvasni a csalás történetéről.

Az MNB lényegesen gyorsabban lépett fel az ügyben, mint a rendőrség: 2014 nyarán, amikor már bőven fizetésképtelen volt a Fortress, a rendőrségen több esetben azt a tanácsot kapták a károsultak, hogy inkább ne tegyenek feljelentést. A pénzügyi felügyelet feljelentése után viszont már tényleg muszáj volt eljárni a nagyon bárdolatlanul csaló céggel szemben. (Sz.-F. egyébként a pénzügyi felügyeleti vizsgálat 2013-as indulása után rögtön megkezdte a pénz osztrák bankszámlákra menekítését, a helyi hatóságoknál azzal védekezett, hogy az általa szponzorált Havasi Balázs koncertjének szervezésére kell a pénz.)

Érdekes módon a rendőrség még jópár gyanúsítottal szemben javasolt vádemelést, az ügyészség viszont már csak egy emberrel, Sz.-F. Zsolttal szemben emelt vádat. Az ő ügye elég vontatottan halad, úgy tudjuk, nagyon ritkák a tárgyalási napok, a tanúk töredékét hallgatták csak meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.