A semmiből energiát előállító találmány kapott több száz millió forintnyi EU-s forrást

POLITIKA
2017 június 29., 08:37
comments 259

Az Átlátszó ír arról, hogy ingyenenergia-gép fejlesztését támogatta 490 millió uniós forinttal a Nemzetgazdasági Minisztérium, természetesen EU-s forrásokból. 

A projekt még 2013-ban bukkant fel, a leírás szerint az állandó mágnesek közt ébredő erőket hasznosító energiatermelő eszköz létrehozását célozták, és simán sikerrel pályáztak vele. A cikk szerint ugyan elvileg el is készült a prototípus, de azt még nem látta senki, a minisztérium pedig előbb titkolózni próbált, majd el is tüntették a projektet a kormány pályázati honlapjáról. 

Az Átlátszó cikke szerint amikor még elérhető volt a projekt adatlapja, akkor még 410 millió forintos GOP-támogatásról írt az NGM, de amikor tavaly sikeresen lezárták a projektet, közleményében a Halna-Duna Kft. azt írta, hogy a fejlesztéshez 247 millió forint támogatást kapott. 

A közlemény így fogalmazott:

„A Halna-Duna Kft. 2013.11.02-án indított nagyszabású kutató-fejlesztő projektje sikeresen lezárult, amelynek célja egy olyan energiatermelő berendezés megalkotása volt, ami megoldást jelenthet az energia problémára. Ennek megfelelően Székesfehérváron létrejött egy világszínvonalú kutató létesítmény, a legmodernebb megmunkáló központokkal és informatikai berendezésekkel, mindezt annak érdekében, hogy megalapozzunk egy hosszú távú kutató-fejlesztő munkát.

A mágnesek kutatásával elért eredmények alapján olyan berendezés jött létre a projekt eredményeként, ami új utat nyit a megújuló energiaforrások területén és egy új alternatívát jelenthet az energiatermelésben. Ennek megfelelően a mágnesek kutatásán túl a legújabb tervezőprogramok segítségével a megszerzett tudásanyagunkat és kutatási eredményeinket felhasználva modelleztünk, annak érdekében, hogy igazoljuk a projekt során elkészített mágnes motor prototípus hatékonyságát”

Ugyanakkor a lelkes beszámoló mellé egyetlen fénykép, videó vagy egyéb szakmai leírás nem került ki. 

Az elsősorban kohóiparban tevékenykedő vállalat projektje azóta a cikk szerint eltűnt a Széchenyi 2020 honlapjáról, de a projektleírásból az derült ki, hogy a gazdaságfejlesztési programokért felelős MAG Zrt. a semmiből energiát előállító eszköz kifejlesztésére és piaci bevezetésére ítélt meg ennyi pénzt. 

A terveket a cikk szerint korábban meg is próbálták szabadalmaztatni, de a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal elégedetlen volt, nem értették, hogy miből is lesz itt energia: 

„A Hivatal véleménye szerint állandó mágnesek felhasználásával, külső energiabevitel nélkül, nem lehetséges olyan mennyiségű energiát előállítani, hogy generátorok segítségével hasznosítható elektromos energiát eredményezzen. A szabadalmi leírás sem tartalmaz olyan információt, amely a Hivatal ezen véleményét befolyásolhatná.”

A mágnesmotorral történő energiatermeléssel részletesen foglalkozott a Szkeptikus blog is, ott szakmailag szedték szét az ötletet.

Az Átlátszó 2016 tavasza óta szerette volna megtudni az azóta megszűnt MAG Zrt. jogutódjától, a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, hogy hogyan mehet át egy ilyen projekt a hazai pályázatfinanszírozási rendszeren. Próbálkoztak közérdekű adatigényléssel, de a minisztérium olyan választ küldött, melyből minden, a projekt szakmai információval kapcsolatos részletet kiszedtek. Próbáltak megtudni arról is részleteket, hogy ki döntött a projekt átengedéséről, de itt sem jártak igazi sikerrel. 

Hasonlóan kitörölték az érdemi részleteket az idén megküldött dokumentumokból is, a minisztérium szerint azért, mert a

„projekt műszaki-szakmai tartalmára, a kutatási tevékenységre vonatkozó leírásban és e leíráson alapuló értékelési dokumentációban, valamint az elért eredményeket bemutató jelentésekben rögzített adatok megismerése a kedvezményezett üzleti tevékenységére nézve aránytalan sérelemmel járna”.

Azaz a csodaenergiatermelőről semmiféle részletet nem árulhatnak el. Pár kép azért felkerült a cég honlapjára, de ott pedig a projekt keretében megvásárolt 300 milliós japán megmunkálógépeket lehet csak látni. 

A lap szerint így felmerül az a rosszhiszemű magyarázat, hogy a kamuprojekt mögé bújva a pályázó részben közfinanszírozásból vásárolhatta meg a 300 milliós gépparkot vállalkozása számára, amit persze teljesen másra fog a jövőben használni. Mivel rengeteg jelentős információt még mindig nem tudni, a lap most beperelte az NGM-et, hogy a projekt minden részletét hozzák nyilvánosságra. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.