A Tesla két hét alatt becsült értékének hetedével zsugorodott

A Tesla amerikai elektromosautó-gyártó 22 ezer járművet értékesített az idei második negyedévben, ami 53 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Az április-júniusi időszakban a Tesla 12 ezer Model S szedánt és 10 ezer Model X crossovert értékesített. A cég a második negyedévben 25,7 ezer autót gyártott, és az idei első hat hónapban összesen 47,1 ezer autót adott el (ez alig múlja felül saját korábbi várakozásának alsó határát).

A Tesla közölte, hamarosan felpörgeti a gyártását, pénteken kezdődik a cég új, az eddigieknél jóval olcsóbb (kb. 35 ezer dolláros) elektromos autója, a Model 3 gyártása. A cég úgy számol, decemberre a havi autógyártása 20 ezerre nő, most kb. negyedévente gyárt ennyit. A Tesla nagyra törő tervei szerint 2018-ban már 500 ezer autót állít majd elő. (A cég eddigi fennállása óta összesen kb. 200 ezer autót gyártott.)

Ezek a fényes jövőt felvázoló tervek ünneplésre adhatnának okot, ehelyett nagy gond van a Teslánál: a cég két hét alatt a becsült értékének hetedével, 10 milliárd dollárral zsugorodott. A Tesla részvényei június 23-án voltak a csúcson, akkor 63 milliárd dollárt ért a cég. Ma – a tegnap 7 százalékos esés után – 3 százalékos mínuszban nyitottak a részvényei.

s1lentway / Reddit

Bár Elon Musk pörgette fel az elektromosautó-piacot, de amint – és ha – a Toyota, a Volkswagen, a GM, a Daimler és a Volvo beszáll az üzletbe, a Tesla elveszítheti a versenyelőnyét. A jelek szerint ez a folyamat már el is kezdődött, ugyanis a Volvo közölte: minden, 2019-től piacra kerülő új modellje teljesen elektromos vagy hibrid meghajtású lesz.

A kínai Geely járműipari cég tulajdonában lévő Volvo Cars jelezte azt is, hogy továbbra is gyártja majd a 2019 előtt piacra dobott robbanómotoros modelljeit. (A Geely az egyik legnagyobb független kínai autógyártó. 1986-ban indult, mint hűtőgépgyártó, majd a 1990-es évek elején elkészítette első motorkerékpárját, 2002-ben pedig megjelent az első autója. A Volvót 2010-ben vette meg a Ford Motortól.)

Hakan Samuelsson, a Volvo Cars vezérigazgatója szerdán azt mondta: 2019 és 2021 között öt új modellel terveznek megjelenni, közülük három Volvo és kettő Polestar márka lesz. Mindegyik teljesen vagy részben elektromos meghajtású lesz. (QZ, MTI)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.