Matolcsy Ádám: Egy közbeszerzésen való győzelem minden, csak nem ajándék

POLITIKA
2017 július 06., 04:42
comments 192

Matolcsy György fia, aki a múlt héten jelentette be, hogy a nevére veszi az Origót, a Figyelőnek beszélt arról, hogy nem tervez jelentős irányváltást a lapnál. 

Balról jobbra: Matolcsy Tímea és Matolcsy Ádám (a jegybankelnök menye és fia), Matolcsy György (jegybankelnök), Matolcsy Gyöngyi (a jegybankelnök felesége és Balatonakarattya polgármestere), és Rétfi Imre, a család régi barátja, kampányfőnök. Fotó: Veol.hu
photo_camera Balról jobbra: Matolcsy Tímea és Matolcsy Ádám (a jegybankelnök menye és fia), Matolcsy György (jegybankelnök), Matolcsy Gyöngyi (a jegybankelnök felesége és Balatonakarattya polgármestere), és Rétfi Imre, a család régi barátja, kampányfőnök. Fotó: Veol.hu

Arról, hogy az Origót az utóbbi időszakban teljesen begyűrte a kormánypropagandagépezet, az új tulajdonos csak annyit mondott:

A lap a legutóbbi időben határozott arcélt kapott, s ezzel újra elhelyezte magát a hazai online médiatérben. Erre szerintem szükség volt, hogy ne morzsolódjon fel az érdektelenségben. Hiszek abban, hogy minden lapnak kell egy megkülönböztető értékválasztás, az Origóé pedig a polgári-konzervatív értékrend.”

Hozzátette, hogy legfeljebb az új anyagok minőségén és gyorsaságán próbálnak javítani, de az újságírók-szerkesztők munkájába nem fog beleszólni. 

Arról, hogy mennyiért vette meg a lapot, Matolcsy Ádám csak annyit mondott, hogy „nagyobb vételárat fizettem, mint amennyit másfél éve az alapító-tulajdonos kapott érte”

Ugye 2015 végén a New Wave Media Kft. 4,2 milliárd forintért vette meg az Origót. Száraz István, akinek a cégei több mint 600 millió forint támogatást kaptak a Matolcsy György-féle Pallas alapítványoktól, csak később jelentette be, hogy valójában ő vette meg az újságot. Matolcsy Ádám hozzátette, hogy egy év alatt, több részletben fizeti ki a portfólió árát.

Az interjúban beszélt a Balaton Bútorról is, amire apja unokatestvérének a bankja, vagyis Szemerey Tamás Növekedési Hitelbankja adta a hitelt. Matolcsy Ádám elmondta, hogy az első évben 110 milliós eredményt értek el, tavaly pedig milliárdos exporteredményt értek el, de közbeszerzéséken is nyertek. 

Ezekről megjegyezte, hogy „egy közbeszerzésen való győzelem minden, csak nem ajándék”, mert nagyon-nagyon kemény feltételnek kell megfelelni hozzá. 

Hozzátette, hogy főleg a piacról élnek, számukra az építőipar bővülése azt jelenti, hogy szállodáknak, lakóépületeknek, irodáknak és üzleti épületeknek szállítanak bútorokat. 

Arra a felvetésre, hogy a Matolcsy-alapítványoktól kapott pénzek nyilvánosságra kerülése után szétesett VS.hu megmarad-e liberális sajtóterméknek, Matolcsy Ádám csak annyit mondott, hogy az ott megszokott hangvételnek meglesz a szerepe a portfólióban. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.