Életmódunk megváltoztatásával sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a demenciát

2017 július 20., csütörtök 4:24
49

A demenciás esetek harmadát lehetne kiküszöbölni, ha az emberek jobban figyelnének a mentális egészségükre életük során. Ezt állítja egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálata, ami a Lancetben jelent meg. 

Az eredményeket az Alzheimer Szövetség londoni konferenciáján mutatták be. A téma azért is fontos, mert ahogy nő világszerte az emberek várható élettartama, egyre több megbetegedéssel kell számolni. Egy friss becslés szerint 2050-re 131 millió ember fog demenciával küzdeni. Ez a szám kutatások szerint jelenleg 47 millió. 

A kutatást vezető Gill Livingston (University College London) arról beszélt, hogy ugyan a demenciát idős korban diagnosztizálják, de a kialakulásához vezető agyi változások már évekkel korábban elkezdődnek. Ezért van lehetőség a beavatkozásra, és életmódváltoztatásokkal megelőzhető számos esetben a betegség kialakulása. 

A jelentést 24 szakértő állította össze, és összesen kilenc olyan rizikófaktort tártak fel, melyek felelősek lehetnek a demencia kialakulásáért, és az embereknek lehetőségük van fellépni ellenük

 • Életközépi halláskárosodás - 9%
 • Nem befejezett középiskola - 8%
 • Dohányzás - 5%
 • Depresszió - 4%
 • Mozgáshiány, inaktivitás - 3%
 • Társadalmi izoláció - 2%
 • Magas vérnyomás - 2%
 • Elhízás - 1%
 • 2-es típusú cukorbetegség - 1%

Ez összesen 35 százaléknyi rizikófaktort jelöl, a maradék 65 százalékba olyan tényezők tartoznak, melyek nem az egyes emberek irányítása alatt állnak. 

A legmagasabbra taksált olyan veszélyforrás, amivel lehet kezdeni valamit, az a hallásunk romlása. Ha ezt nem kezeljük, akkor agyunk egy fontos környezeti ingerforrást veszíthet el, ráadásul társadalmi izolációhoz és depresszióhoz is vezethet, melyek újabb veszélyforrásokat jelentenek. 

És persze a kutatás is feltárt olyan szempontokat, amiket már eddig is lehetett ismerni: ne dohányozzunk, mozogjunk sokat, foglalkoztassuk az agyunkat minél többet. 

A kutatók hangsúlyozták azt is, hogy nem állt rendelkezésükre elég adat ahhoz, hogy táplálkozási szempontokat és az alkoholt felvegyék a listára, de azt gondolják ettől függetlenül, hogy mindkettő fontos tényező. 

Az Alzheimer Társaság kutatási igazgatója, Doug Brown szerint jelenleg a demencia tűnik a 21. század legnagyobb gyilkosának, de ez nem elkerülhetetlen. Csak tisztában kell lennünk a kockázatokkal, és változtatni kell az életmódunkon.  (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt