Ez nem turizmus, ez megszállás - így tiltakoznak a baszk és katalán baloldaliak a lakhelyüket elárasztó turisták ellen

külföld
2017 augusztus 05., 08:44

„Turisták, haza!”

Ilyen és ehhez hasonló szlogeneket írnak épületekre baloldali katalán és baszk fiatalok, akik a lakóhelyeiket elárasztó tömegturizmus ellen tiltakoznak, szerintük ugyanis ez az iparág több szempontból is kizsákmányolja a szegény munkásosztályt.

A hivatalos szervek szerint a vandalizmus és a tiltakozások elszigetelt események, és Spanyolország minden vidékén továbbra is szívesen látják a turistákat.

Spanyol adatok szerint csak 2016-ban összesen 75,6 millió turista járt az országban, a legnépszerűbb régió pedig Katalónia volt 18 millió látogatóval.

Eddig három nagyobb, turistákkal szembeni bűncselekmény történt: Barcelonában, Mallorcán és San Sebastainban. 

Barcelonában maszkos fiatalok támadtak meg egy turistabuszt, megrongálták, és ráírták, hogy „A turizmus megöli a helyi közösségeket”.

A támadást egy katalán függetlenségpárti antikapitalista szervezet vállalta magára.

link Forrás

Mallorcán ugyanez a szervezet konfettit dobált éttermek teraszaira, ahol turisták épp ettek, egy kikötőben pedig füstbombákat robbantottak. Más településeken pedig kiszúrták a turisták által használt kölcsönzős biciklik gumijait, és megrongálták a bicikliket.

A turizmusellenes aktivisták szerint ez nem vandalizmus, hanem önvédelem, a turizmus ugyanis nemcsak környezetszennyező, hanem el is űzi a helyieket a lakókörnyezetükből.

A katalán és baszk turizmusellenes szervezeteknek több mint 500 aktivistájuk van, és ez a szám folyamatosan nő egy turizmusellenes közösségimédia-kampánynak köszönhetően.

link Forrás

Egy közvéleménykutatás szerint a legtöbb barcelonai lakos a turizmust gondolja a város és az ország legfontosabb problémájának. A többség szerint ez még a munkanélküliségnél is fontosabb. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.