Pusztulást húzhat magára Észak-Korea, figyelmeztette őket az USA védelmi minisztere

Donald Trumphoz képest ugyan visszafogott, de azért meglehetősen kemény üzenetet küldött az észak-koreai diktátornak Jim Mattis, az USA védelmi minisztere. 

Mint fogalmazott, Kim Dzsongunnak el kéne kerülnie minden olyan cselekedetet, ami a rezsimje végéhez és népe pusztulásához vezethet. Mattis megjegyezte azt is, hogy egy háborúban az USA és szövetségesei ellen Phenjan durván alulmaradna. Ezért felszólította az országot, hogy adja fel atomprogramját. Szerinte vagy ez, vagy a teljes izoláció vár Észak-Koreára. 

Közben az amerikai külügyminiszter, Rex Tillerson a hazai közvéleményt igyekezett nyugtatni, amikor arról beszélt, hogy nem leselkedik közvetlen veszély amerikai földre, és mindenki nyugodtan alhat éjjel. 

Guamról tízórás küldetésre induló amerikai B-1B LancerFotó: GERALD WILLIS/AFP

Az elmúlt 48 órában az eddig is meglehetősen feszült amerikai-észak-koreai viszony még sokkal jobban eldurvult. Előbb a Washington Post írta meg, hogy Phenjan rendelkezhet már olyan kisméretű nukleáris robbanófejjel, amit képesek lehetnek ki is lőni, közben az ENSZ-szankciók miatt Észak-Korea újra megfenyegette az USA-t, mire Trump háborúval és tűzviharral fenyegette meg a rezsimet, amire válaszul Észak-Korea az amerikai bázisnak is helyt adó Guam elleni támadás lehetőségével reagált. 

Szerdán Trump nyaralását egy pillanatra megszakítva a minden korábbinál modernebb és erősebb amerikai atomarzenállal dicsekedett Twitteren, és hozzátette, reméli, sosem kell majd élnie ezekkel. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.