Pusztulást húzhat magára Észak-Korea, figyelmeztette őket az USA védelmi minisztere

2017 augusztus 9., szerda 18:48
158

Donald Trumphoz képest ugyan visszafogott, de azért meglehetősen kemény üzenetet küldött az észak-koreai diktátornak Jim Mattis, az USA védelmi minisztere. 

Mint fogalmazott, Kim Dzsongunnak el kéne kerülnie minden olyan cselekedetet, ami a rezsimje végéhez és népe pusztulásához vezethet. Mattis megjegyezte azt is, hogy egy háborúban az USA és szövetségesei ellen Phenjan durván alulmaradna. Ezért felszólította az országot, hogy adja fel atomprogramját. Szerinte vagy ez, vagy a teljes izoláció vár Észak-Koreára. 

Közben az amerikai külügyminiszter, Rex Tillerson a hazai közvéleményt igyekezett nyugtatni, amikor arról beszélt, hogy nem leselkedik közvetlen veszély amerikai földre, és mindenki nyugodtan alhat éjjel. 

Guamról tízórás küldetésre induló amerikai B-1B Lancer Fotó: GERALD WILLIS/AFP

Az elmúlt 48 órában az eddig is meglehetősen feszült amerikai-észak-koreai viszony még sokkal jobban eldurvult. Előbb a Washington Post írta meg, hogy Phenjan rendelkezhet már olyan kisméretű nukleáris robbanófejjel, amit képesek lehetnek ki is lőni, közben az ENSZ-szankciók miatt Észak-Korea újra megfenyegette az USA-t, mire Trump háborúval és tűzviharral fenyegette meg a rezsimet, amire válaszul Észak-Korea az amerikai bázisnak is helyt adó Guam elleni támadás lehetőségével reagált. 

Szerdán Trump nyaralását egy pillanatra megszakítva a minden korábbinál modernebb és erősebb amerikai atomarzenállal dicsekedett Twitteren, és hozzátette, reméli, sosem kell majd élnie ezekkel. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt