Donald Trump katonai akcióval fenyegette meg Venezuelát

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.
  • Donald Trump arra figyelmeztette Észak-Koreát, hogy nagy bajba kerülhet, ha bármi történik az amerikai fennhatóságú Guam szigetével. 
  • A venezuelai válságról pedig azt mondta, hogy akár a katonai megoldás is szóba jöhet. 

Az amerikai elnök pénteken a New Jerseyben működő bedminsteri golfklubjában töltötte a szabadságát, de azért szakított némi időt arra is, hogy beszéljen Rex Tillerson külügyminiszterrel és Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövettel. A tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón azt mondta: „Biztonságban lesz a területünk, higgyenek nekem!

Donald Trump és Rex Tillerson külügyminiszter egy  golfklubban beszélnek az észak-koreai fenyegetettségről.Fotó: JIM WATSON/AFP

Trump az újságíróknak megerősítette, hogy változatlan az álláspontja Észak-Koreáról. A sajtótájékoztató előtt egy Twitter-posztban azt írta: „a katonai megoldások már kidolgozva, csőre töltve, arra az esetre, ha Észak-Korea bután cselekedne. Remélhetőleg Kim Dzsongun talál más utat.”

A sajtótájékoztatón aztán megismételte, hogy az amerikai hadsereg valóban csőre töltve, és reméli, hogy szavainak súlyát Észak-Korea „teljes mértékben felfogja”, és megérti azt is, hogy amit mondott, úgy is értette. Hozzátette, hogy ha Kim Dzsongun „nyílt fenyegetést” intéz akár Guam szigete, akár bármely más amerikai terület, vagy Amerika bármely szövetségese ellen, akkor „ezt igazán sajnálni fogja, méghozzá nagyon rövid időn belül fogja sajnálni”. Hangsúlyozta, hogy 

ha bármi történik Guam szigetén, akkor nagyon nagy baj lesz Észak-Koreában”.

Trump közölte, hogy helyi idő szerint pénteken este telefonon beszél Hszi Csin-ping kínai elnökkel az újabb szankciók lehetőségéről Észak-Korea ellen. A kínai állami tévé szerint ezen a megbeszélésen a kínai elnök hangsúlyozta, hogy ragaszkodni kell a békés megoldáshoz.

Kína korábban azt ígérte, hogy ha Észak-Korea kezdeményezi a támadást, akkor semleges marad, de ha az amerikai hadsereg vagy Dél-Korea megtámadja Észak-Koreát, hogy megdöntsék a kommunista rezsimet, akkor „muszáj lesz beavatkoznia, hogy ezt megelőzze”.

Hszi Csin-ping pénteken azt tanácsolta Trumpnak, hogy ebben a helyzetben minden fél gyakoroljon önuralmat, és ne használjon olyan szavakat, amelyek tovább fokozzák a feszültséget. Hozzátette, hogy mind Kínának, mind az Egyesült Államoknak érdekében áll, hogy atommentesítsék a koreai félszigetet.

Megfenyegette Venezuelát

A pénteki sajtótájékoztatóján Donald Trump beszélt arról is, hogy Venezuelát illetően „sokféle megoldás” van asztalon, köztük „szükség esetén a katonai hadművelet is”. A sajtótájékoztató után nem sokkal a Pentagon szóvivője, Eric Pahon közölte, hogy az amerikai hadsereg nem kapott parancsot a Fehér Házból Venezuelával kapcsolatban, vagyis alaptalan a caracasi kormány célozgatása arra, hogy az Egyesült Államok Venezuela inváziójára készülne.

Fotó: JIM WATSON/AFP

A venezuelai védelmi miniszter, Vladimir Padrino őrültségnek nevezte Trump bejelentését. A Reuters szerint Nicolas Maduro pénteken telefonon akart beszélni Donald Trumppal, de Fehér Házban lezárták egy közleménnyel, amiben azt írták: Trump elnök szívesen beszél Venezuela vezetőjével, amikor visszaállítják a demokráciát az országban.

A venezuelai vezetés régóta tart egy esetleges amerikai beavatkozástól. Egy magas rangú katonai vezető a Reutersnek arról beszélt, hogy pont emiatt az év elején légelhárító rakétákat is telepítettek az ország partvidékére. (BBC/Reuters/MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.