A kormány megsértődött, mert Brüsszel csak egy hónapot adott nekik, hogy megvédjék a CEU-törvényt, amiről amúgy nem egyeztettek senkivel és gyorsított eljárásban fogadták el

POLITIKA
2017 augusztus 14., 06:35
comments 118

A Fidesz harsonájában, a Magyar Időkben jelent meg, hogy Völner Pár, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára felhánytorgatta a hétvégén, hogy az Európai Bizottság csak egy hónapot adott a magyar kormánynak, hogy válaszoljanak a külföldről támogatott civil szervezetek ügyében, illetve a külföldi egyetemekkel kapcsolatban indított kötelezettségszegési eljárásra.

Ezeket a válaszokat végül hétfőn fogja elküldeni a kormány, ugyanakkor Völner elmondta, hogy a kormány sérelmezi, hogy a legutóbbi öt ügyben csupán egy hónapot adott a testület arra, hogy a kabinet válaszoljon, szemben a korábbi, bevett gyakorlattal, amikor két hónap állt rendelkezésre. 

Ezzel az államtitkár szerint sérült a védelemhez való jog, mert máskor van lehetőség személyes egyeztetésre.

Mondja ezt Völner a CEU-, illetve a civilellenes törvényről, melyeket úgy vert végig gyorsított tempóban a Fidesz a parlamenten, hogy egyetlen érintettel sem egyeztettek. (Ahogy Palkovics László államtitkár fogalmazott március végén: okosabb lett volna előre egyeztetni a CEU-val, de erre sajnos nem volt idő.)

Völner amúgy úgy látja, hogy mindkét törvény esetében minden rendben van. Mint nyilatkozta, a külföldről támogatott szervezetek ügyében ésszerű ellenérvet nem tudott a bizottság bemutatni, a Velencei Bizottság pedig teljesen legitimnek minősítette a kormány lépését. 

Ezzel szemben amúgy a valóság az, hogy a Velencei Bizottság azt mondta ki, a hogy a civiltörvény tervezete elvileg legitim célokat szolgál, de rossz, aránytalan eszközökkel. 

Völner Pál
photo_camera Völner Pál Fotó: Völner Pál/Facebook

Az meg igaz ugyan, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a civiltörvény miatt, de itt Völner szerint hiányoztak az ésszerű ellenérvek. 

Völner azzal folytatta, hogy mostanra helyrebillentek a dolgok, az unió elismerte, és a Velencei Bizottság is megállapította állásfoglalásában, hogy a felsőoktatás szabályozása nemzeti hatáskörbe tartozik. Ez így ebben a formában igaz, de azért közben a Velencei Bizottság állásfoglalásában több ponton elmarasztalta a Lex CEU-t. De erre az államtitkár már nem tért ki. 

A helyzet azért is érdekes, mert a kormány áprilisban még kifejezetten bízott a Velencei Bizottság támogatásában, várták az értékelésüket a felsőoktatási törvény átalakításáról. Miután kiderült, hogy a Velencei Bizottság, hasonlóan az alkotmányjogászok és jogszakértők sokaságához, nem tartja elfogadhatónak a törvényt ebben a formában, Kósa Lajos kiállt, és közölte, hogy Soros György

Völner hozzátette még azt is, hogy a válaszlevél elküldése után ha „jogászfejjel” gondolkodna, arra számít, hogy tudomásul veszik a magyar kormány álláspontját. 

De Völner szerint elképzelhető, hogy folytatódni fog a politikai hadjárat Magyarország ellen, és akkor a bíróság elé kerülhet az ügy. 

Megjegyezte, hogy ezekben az ügyekben konkrét sérelmet nem sikerült meghatároznia a bizottságnak, így meglehetősen gyenge a muníció, de ez egy koncepciós eljárásban nem számít.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.