Kim Dzsongunt tájékoztatta az észak-koreai hadsereg a Guam elleni támadás terveiről

Tbg
külföld
2017 augusztus 15., 02:22
comments 79

Kim Dzsongun észak-koreai vezető tájékoztatást kapott a hadserege által kidolgozott tervekről, amelyek szerint rakétatámadást hajtanának végre a Guam amerikai külbirtok térségében, jelentette kedden a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. 

A phenjani rezsim vezetője úgy fogalmazott, hogy még egy ideig figyelemmel kíséri az Egyesült Államok cselekedeteit, mielőtt döntést hozna az ügyben.

Az észak-koreai vezető országa rakétaerőinek főhadiszállásán tett hétfői látogatásakor ugyanakkor aláhúzta, kész elrendelni a támadást, s úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok már érzi a "hurkot a nyaka körül", amit saját háborús csörtéje váltott ki. 

Hangsúlyozta, a Koreai-félszigeten kialakult feszültségek tükrében, az amerikaiak "józanul mérlegeljék mit nyerhetnek és mit veszthetnek".

Észak-Korea a múlt héten jelentette be, hogy fontolgatja négy ballisztikusrakéta indítását a Csendes-óceáni Guam irányába. Egyben azt is követelte, hogy Washington hagyjon fel az "arrogáns provokációkkal" és az "egyoldalú követelésekkel".

Guam, a 163 ezer lakosú, 544 négyzetkilométeres, vagyis nagyjából budapestnyi mikronéziai sziget az Egyesült Államok területe, megtámadása nyilt hadüzenet lenne. A 2015-ös népszámlálási adatok alapján a szigetnek 3580 koreai származású lakója is van. 

A sziget az amerikai légierő fontos bázisa, olyan stratégiai bombázók támaszpontja, amelyek akár Észak-Koreát is támadhatják. A rezsim fenyegetése szerint közepes vagy nagy hatótávölságú rakétákkal támadhatják.

Kérdés persze, mi olvasható ki a fenyegetésből.

A BBC szöuli tudósítója szerint akár az is, hogy Kim Dzsongun most időhúzásra játszik, hiszen az elmúlt napok fenyegetőzései után most úgy fogalmazott, arra vár, hogy az Egyesült Államok lépjen. Ez akár azt is jelentheti, hogy az ország mégsincs teljesen felkészülve a Guam elleni támadásra, de jól ismert Kim Dzsongun kiszámíthatatlansága is.

James Mattis amerikai védelmi miniszter arra figyelmeztette hétfőn Észak-Koreát, hogy amennyiben rakétát indít az Egyesült Államok ellen, a konfliktus háborúvá szélesedhet.

Nem lehet katonai akció a Koreai-félszigeten Szöul beleegyezése nélkül, ugyanakkor a dél-koreai vezetés mindent el fog követni, hogy megakadályozzon egy háborút, jelentette ki kedden Mun Dzse In dél-koreai elnök.

Mun Dzse In sürgette országa északi szomszédját, hogy térjen vissza a tárgyalósztalhoz. A Phenjan elleni büntetőintézkedések egyedüli célja, hogy párbeszédre bírják a kommunista állam vezetését, hangsúlyozta.

Úgy fogalmazott, hogy sötét jövő és nemzetközi izoláció várja Phenjant, amennyiben nem tér le eddigi útjáról. 

A felek között helyzet azután eszkalálódott, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa augusztusban az Észak-Koreát sújtó újabb szigorú büntetőintézkedésről döntött, miután az utóbbi időben több rakétatesztet hajtott végre a kommunista ország.  (MTI/BBC)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.