Azt követelik a brit kormányról, hogy vonja vissza Trump meghívását a neonácikat mentegető megszólalásai miatt

2017 augusztus 16., szerda 14:04
67

Egy óvatos nyilatkozattal kedden Theresa May is csatlakozott azokhoz a brit pártokhoz, amelyek elítélték az amerikai elnököt, amiért összemosta a rasszista tüntetők és az ellenük tiltakozók felelősségét a charlottesville-i eseményeknél. Ugyanakkor May az amerikai elnök nagy nehezen összehozott nagy-britanniai látogatása előtt ennél messzebbre nem merészkedett. 

Neonáci tüntetők Charlottesville-ben tiltakoznak Lee tábornok szobrának eltávolítása ellen. Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

Donald Trump hétfőn úgy értékelte a Charlottesville-ben történteket, hogy a Lee tábornok szobráért felvonulók között voltak rendes emberek is, ugyanakkor a neonácik ellen tüntető baloldaliakat azzal vádolta, hogy ők is erőszakosak voltak, és ugyanúgy felelősek a történtekért. 

A virginiai városban szombaton egy ember meghalt, 19 pedig megsebesült, amikor a 20 éves James Fields az ellentüntetők közé hajtott autóval. 

Miután Trump elkente a felelősséget, Theresa May másnap úgy reagált: „Nem lehet egyenlőségjelet tenni azok közé, akik náci nézeteket támogatnak és és akik ellenzik ezeket.” Fontosnak tartja, hogy akik felelős pozícióban vannak, elítéljék a szélsőjobboldali nézeteket, bárhol is hangzanak el.  

Ugyanakkor May nem ért egyet azzal a felvetéssel, miszerint ezért vissza kellene vonni Trump nagy-britanniai meghívását.

Februárban már a brit alsóház is tárgyalt Trump meghívásának visszavonásáról, miután Nagy-Britanniában 1,86 millióan írták alá az erről szóló petíciót. Végül a látogatás mellett maradtak. Az akciónak annyi eredménye volt, hogy Trump csak vonakodva fogadta el a meghívást, pedig Brexit után a brit kormány még szorosabban szeretne együttműködni az Egyesült Államokkal. 

Theresa May a HMS Queen Elizabeth repülőgéphordozón. Fotó: BEN STANSALL/AFP

Nemrég Vince Cable, a Liberális Demokraták vezetője követelte, hogy vonják vissza Trump meghívását, mivel az amerikai elnök „megmutatta, hogy nem tudja leválasztani magát a szélsőjobboldaltól és a felsőbbrendűségüket hirdető radikálisoktól”. Hozzátette, hogy hiba lenne ezt az embert hivatalos vendégként fogadni Nagy-Britanniában. Szerdán a munkáspárti Jeremy Corbyn is arra szólította fel a kormányt, hogy vonják vissza Trump meghívását.

Miután David Duke, a Ku Klux Klan korábbi vezetője köszönetet mondott Donald Trumpnak, hogy „volt bátorsága elmondani az igazságot Charlottesville-ről és elítélte a baloldali terroristákat”, Skócia első minisztere, Nicola Sturgeon is jelezte az amerikai elnöknek, hogy 

ha az olyanok, mint David Duke dicsérnek, azt jelenti, hogy a rossz oldalon állsz. Nincsenek »rendes nácik«. Komolyan fel kell lépnünk a szélsőjobb ellen.

A német kormány sem volt lenyűgözve

Heiko Maas német igazságügyi miniszter szerdán elítélte Donald Trumpot, amiért a neonácikat mentegette. Maas kiemelte, hogy senki sem mentheti fel el az antiszemitizmust és a neonáci rasszizmust.

Tűrhetetlen, ahogy Trump elkendőzi a jobboldali a charlottesville-i jobboldali hordák által elkövetett erőszakot”- írta közleményében a szociáldemokrata politikus. Hozzátette, hogy ha szélsőjobboldali propagandáról és erőszakról van szó, akkor nem lehet relativizálni. 

Heiko Maas Fotó: Tobias Schwarz/AFP

Hétfőn Angela Merkel is arról beszélt egy interjúban, hogy világos és erőteljes lépések szükségesek a szélsőjobboldal visszaszorítására. Megjegyezte, hogy a németek látják, hogy növekszik az antiszemitizmus, és sok a tenni való ebben az ügyben otthon is. (Guardian/FAZ/Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt