Uljukajev azt mondja, hamis vádat koholtak ellene, kizárólag a Rosznyefty-vezér tanúvallomására támaszkodva

külföld
2017 augusztus 16., 09:16

A korrupció miatt perbe fogott Alekszej Uljukajev volt orosz gazdaságfejlesztési miniszter szerdán a bíróságon azzal vádolta az állami többségű Rosznyefty olajvállalat vezetőjét és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB), hogy provokációval vették rá kenőpénz elfogadására, és koholt vádak alapján állíttatták a törvényszék elé.

A volt miniszter az érdemi bírósági tárgyalásának első napján azt mondta:

„Kiprovokálták a megvesztegetést (Igor) Szecsin (a Rosznyefty vezérigazgatója) szándékosan hamis feljelentése nyomán, ennek alapján pedig hamis vádat koholtak, kizárólag az ő tanúvallomására támaszkodva.”

Uljukajev tagadta a vádat, miszerint 2 millió dollár kenőpénzt fogadott el azért cserébe, hogy tavaly hozzájárult, hogy a Basnyefty olajvállalatatot felvásárolja a Rosznyefty.

Alekszej Uljukajev
photo_camera Alekszej Uljukajev Fotó: Nikita Shvetsov/Anadolu Agency

A rendszerváltás óta ez az első eset Oroszországban, hogy a szövetségi kormány aktív tagja ellen büntetőeljárását indítottak. Itt írtunk arról, hogy miért tűnik az eljárást koncepciós pernek. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.