Gulyás Gergely szerint nincs gáz, mert az EU-s közbeszerzéseknek csak az 5 százalékát nyerték el Orbánhoz köthető milliárdosok

POLITIKA
2017 augusztus 18., 10:50
comments 189

Még egy nap után sem világos, hogy Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke, aki interjút adott a nyomtatott Heti Válasznak, amiben több merész állítást is megfogalmaz, megvédeni vagy megtámadni akarta-e Orbán Viktort és körét a gazdagodásukkal kapcsolatban. Előtte viszont nézzük meg a kisebb, de hasonlóan meredek állításait.

Orbán ugyan azt mondta, le kell győzni a médiát, de aki így értelmezi, az kiforgatja a szavait

Gulyás Gergely szerint Orbán „szavai kiforgatása”, ha valaki azt mondja, a miniszterelnök Tusnádfürdőn azt mondta, hogy a médiát kell legyőzni, nem az ellenzéket. Pedig Orbán szó szerint ezt mondta: „A helyzet az, hogy az előttünk álló kampányban nekünk elsősorban a külső erőkkel szemben kell helytállnunk, Soros maffiahálózatával és a brüsszeli bürokratákkal szemben kell állnunk a sarat, meg az általuk működtetett médiával kell megküzdeni a következő kilenc hónapban.”

Gulyás viszont azt mondta: „Manapság már sajnos kevés sajtóorgánumra igaz, hogy híreket közöl. A legtöbb inkább híreket gyárt. Ez a balliberális oldal régi hagyománya, amely most azért lett fájó, mert néhányan a jobboldalon is követik.”

Gulyás szerint nem is hasonlították Bayert Petőfihez

Később megint nem sikerül szó szerint értelmeznie egy szó szerinti idézetet:

– Ma mégiscsak az önök segítségével adja ki Nemzeti Könyvtár sorozatában klasszikusaink között Bayer Zsoltot.
– És ezt néhány mérsékelten színvonalas újságíró úgy dekódolta, hogy egyenlőségjele tett Petőfi és Bayer közé.

A mérsékelten színvonalas képviselő figyelmét valószínűleg elkerülte, hogy Kerényi Imre szerint a kőszegi katona alreálgimnázium melletti „mohos kősziklához fűződő legenda leírása csupa narratíva”, Bayer kötete, az 1100 év Európa közepén Petőfi Sándor Útirajzok leírásához hasonlítható. (A két irodalmár közötti hasonlóság egyébként valóban meggyőző.)

Gulyás szerint egyébként ha Bayer nem kormánypárti, hanem ellenzéki kurvaanyázó lenne, nem is számítana obszcénnak, hanem „művészi lenne”.

A CÖF-CÖKA is civil, csak vállalja, hogy a kormány pénzeli

Arra a kérdésre, hogy az MVM CÖF-CÖKA-nak adott 500 millió forint közpénzből támogatása összeegyeztethető-e egy civil szervezet tevékenységével, Gulyás visszakérdezett: „Az mennyiben kötődik ahhoz, hogy civil-e a CÖF vagy sem?” Szerinte annyi a különbség, hogy a CÖF vállalja a politikai elköteleződését.

Megy a sorosozás nagy hangon, de megnevezni senkit sem mernek

Ahogy Gulyás alelnöktársa, Németh Szilárd sem merte megnevezni, kiket tart Soros ügynökeinek a magyar médiában, úgy Gulyás is azt mondta arra, hogy kik Soros ügynökei a Velencei Bizottságban (amiből a Fidesz pár hónap alatt ábrándult ki): „Senkit sem fogok minősíteni a Velencei Bizottság tagjai közül.” A CEU-ügyről egyébként azt mondta: „Nem tudom, a CEU-ügyön nyerünk-e vagy sem.”

Nincs para, mert az EU-s közbeszerzéseknek csak az 5 százalékát nyerték el Orbánhoz köthető emberek

A végére maradt az interjú legsúlyosabb része, amiben azzal szembesítik Gulyást, hogy egy klán felvásárolja az országot (például a Tiborcz István–Mészáros Lőrinc-érdekköré a Balaton partja). Erra Gulyás ezzel felel:

„Az összes uniós támogatásnak azonban kevesebb mint 5 százalékát nyerték el olyan személyek, akiket a kormánypártokhoz kötnek vagy kötöttek korábban – a helyzet pikantériájára tekintettel hadd ne fejtsem ki, mit jelent a múlt idő...”

Nem világos, hogy a végén Simicskára utal-e, ahogy az sem, hogy ezt most az Orbánhoz köthető milliárdosok elleni támadásnak vagy inkább védekezésnek gondolta (na jó, nyilván az utóbbinak). Ugyanis ha a Fidesz alelnöke bevallja, hogy az EU-s közbeszerzések 5 százalékát viszi el a miniszterelnök köre, az máris gigantikus összeg (egy 7 éves EU-s ciklus alatt bőven több mint 100 milliárd forint), ami akkora botrány lenne, amibe normális országokban a vezetők belebuknak.

Az már ehhez képest részletkérdés, hogy egyébként a közbeszerzések legjobban fizető 5 százalékáról van-e szó. Persze ehhez el kéne hinni, hogy csak 5 százalékról van szó. És akkor még Gulyás a tisztán magyar állami pénzből kiírt közbeszerzéseket nem is említette.

Gulyás Gergely interjút ad a 444-nek 2014-ben.
photo_camera Gulyás Gergely interjút ad a 444-nek 2014-ben. Fotó: Botos Tamás/444

Gulyás egyébként még azt az érvet is bedobja a miniszterelnök embereinek gazdagodása mellett, hogy most inkább magyar vállalkozások jutnak megrendeléshez.

Arra a felvetésre, hogy a nagy közbeszerzésnyertes, Mészáros Lőrinc szerezte meg a megyei lapokat is (és már az utolsó nagy vidéki lapkiadó is kormányközeli kézbe került), Gulyás azt a cinikus választ adta, hogy:

„A legnézettebb tévé, a leglátogatottabb internetes újság, a legolvasottabb országos politikai napi- és hetilap ellenzéki, de legalábbis erősen kormánykritikus. Ilyen borzalmas médiadiktatúrát kívánok én mindenkinek!”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.