Putyin szóvivőjénél kilincselt segítségért Trump ügyvédje

külföld
2017 augusztus 29., 04:31
comments 11

Donald Trump amerikai elnök egyik ügyvédje és a Trump Organization igazgatója 2015 végén üzleti ügyben megpróbálta felvenni a kapcsolatot Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivőjével - írta hétfőn a Washington Post és a New York Times. 

Az újságok azt követően közölték az értesülést, hogy Donald Trump választási kampányának szervezete átadta belső elektronikus levelezését, vagy legalábbis annak egy részét a képviselőház hírszerzési bizottságának. A testület egyike azoknak a szervezeteknek, amelyek Oroszország esetleges beavatkozását vizsgálják a tavalyi amerikai elnökválasztás folyamatába.

Michael Cohen a Trump Towerben
photo_camera Michael Cohen a Trump Towerben Fotó: Drew Angerer/AFP

Michael Cohen, a szóban forgó ügyvéd hétfőn este közleményben erősítette meg a lapinformációkat, de leszögezte: a bizottsággal is közölte, hogy a kapcsolatkeresésnek "semmilyen módon nem volt köze Donald Trump elnökválasztási kampányához".

Cohen ügyvéd szerint Trump vállalatbirodalmának ingatlanfejlesztéssel foglalkozó részlege az orosz fővárosban is szeretett volna toronyház építésébe belevágni, ezért a jogászok keresték a kapcsolatokat Moszkvában. Ez a keresés azonban hasztalannak bizonyult, ezért a Trump-torony megépítésének tervével is felhagytak. 

A moszkvai torony tervéről szóló hírek már hétfőn megjelentek az amerikai sajtóban, ami új, hogy a lapok információi szerint Cohen személyesen Dmitrij Peszkovnál, Putyin szóvivőjénél és ismert bizalmasánál kilincselt. 

Az ingatlanfejlesztési javaslattal - mint ezt Michael Cohen a képviselőházi bizottságnak is elmondta - a Trump-vállalat 2015 decembere és 2016 januárja között foglalkozott, mivel "számos üzleti megfontolás miatt nem volt kivitelezhető", ezt követően végleg elvetették a tervet. 

Az ügyvéd szerint mielőtt végleg elvetette volna az elképzelést, Donald Trump több építésztől is kért tervrajzokat és előzetes pénzügyi megbeszéléseket is folytatott az esetleges finanszírozási lehetőségekről. Michael Cohen elmondta: ő maga összesen három alkalommal találkozott Donald Trumppal ebben az ügyben és Trump munkatársai közül senki sem járt Oroszországban, hogy akárcsak előzetes tárgyalásokat is folytasson. 

A Washington Post története szerint Michael Cohen 2016 januárjában elektronikus levelet küldött Dmitrij Peszkovnak, Putyin elnök szóvivőjének, hogy közbenjárását kérje a Trump-torony megépítéséhez. Erről Cohen is beszámolt a képviselőházi bizottságnak, hangsúlyozva, hogy egy ilyen mértékű ingatlanfejlesztéshez szükséges lett volna az orosz kormányzat döntése, az engedélyek azonban soha nem születtek meg.

Cohen azt állította hétfői közleményében, hogy nem emlékszik arra, hogy Peszkov válaszolt volna levelére, és arra sem, hogy bármiféle további kapcsolata lett volna utána orosz kormányzati szereplőkkel a projekttel kapcsolatban. (MTI, WaPo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.