Tömegével menekülnek a burmai muzulmánok, ezrek ragadtak betegen az erdőben

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Humanitárius katasztrófát okozott a burmai (mostani nevén mianmari) kormány brutalitása. A buddhista többségű országban teljesen jogfosztottan élnek a muzulmánok, akik a rohingya kisebbséghez tartoznak. 

Mintegy 1,1 millió rohingyának nincs állampolgársága, a kormány illegális migránsoknak tekinti őket, annak ellenére, hogy évszázadok óta ugyanott élnek. Az utóbbi hetekben rohingya felkelők megrohamoztak néhány rendőrségi posztot, mire válaszul a hadsereg civilekre támadt: falvakat gyújtanak fel, sokakat megöltek, a túlélőket pedig elűzik.

Rohingya menekülteket próbál elzavarni egy bangladesi határőr.Fotó: Rehman Asad/NurPhoto

A múlt héten legalább 18 ezer rohingya menekült át a szomszédos Bangladesbe, ahová az elmúlt 20 évben már 400 ezren érkeztek. A rendkívül szegény Banglades közölte, hogy nem bír már több embert befogadni és pénteken lezárták a határt. 

A határ mentén az esőerdőben ezrek várakoznak, sokan súlyosan sérültek és betegek közülük, és ellátás nélkül tengődnek, próbálnak átjutni a túloldalra. A rohingyák elleni hadjáratról itt írtunk részletesen. (reuters)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.