Tömegével menekülnek a burmai muzulmánok, ezrek ragadtak betegen az erdőben

Humanitárius katasztrófát okozott a burmai (mostani nevén mianmari) kormány brutalitása. A buddhista többségű országban teljesen jogfosztottan élnek a muzulmánok, akik a rohingya kisebbséghez tartoznak. 

Mintegy 1,1 millió rohingyának nincs állampolgársága, a kormány illegális migránsoknak tekinti őket, annak ellenére, hogy évszázadok óta ugyanott élnek. Az utóbbi hetekben rohingya felkelők megrohamoztak néhány rendőrségi posztot, mire válaszul a hadsereg civilekre támadt: falvakat gyújtanak fel, sokakat megöltek, a túlélőket pedig elűzik.

Rohingya menekülteket próbál elzavarni egy bangladesi határőr.Fotó: Rehman Asad/NurPhoto

A múlt héten legalább 18 ezer rohingya menekült át a szomszédos Bangladesbe, ahová az elmúlt 20 évben már 400 ezren érkeztek. A rendkívül szegény Banglades közölte, hogy nem bír már több embert befogadni és pénteken lezárták a határt. 

A határ mentén az esőerdőben ezrek várakoznak, sokan súlyosan sérültek és betegek közülük, és ellátás nélkül tengődnek, próbálnak átjutni a túloldalra. A rohingyák elleni hadjáratról itt írtunk részletesen. (reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.