Közösen tüntet az ellenzék a magyar nyelvű oktatást ellehetetlenítő ukrán törvény ellen

2017 szeptember 9., szombat 9:31
246

Vasárnap délután négy órakor a Parlament előtt, az Alkotmány utcában felállított Agóránál tiltakoznak  a héten elfogadott ukrán oktatási törvény ellen. Mint a szervezők írják

"a demonstráción szolidaritásunkat fejezzük ki a kárpátaljai magyarságnak, amiért az ukrán kormány saját alkotmányát, valamint az ország által vállalt nemzetközi kötelezettségeket semmibe véve korlátozza a gyermekek és fiatalok anyanyelvi oktatásának lehetőségeit".

A tüntetést a Közös Ország Mozgalom szervezi, csatlakozott hozzá a DK, az Együtt, az LMP, a Liberálisok, az MSZP, a MOMA, a Momentum és a Párbeszéd is. Mint a szervezők közleményükben írják, közös tiltakozásukra meghívták a Fidesz, a Jobbik és a Kétfarkú Kutya Párt képviselőit is, az ő részvételükre is számítanak. 

Az ukrán parlament kedden fogadott el egy módosítást az oktatási törvényhez, amivel 3 év átmeneti idő után megfosztanák a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven történő tanulás lehetőségétől.

A módosított oktatási törvény csak az elemi iskolában (1-4. osztály) engedélyezi a nemzetiségi kisebbségek számára valamennyi tantárgy anyanyelven történő tanítását, az általános iskola esetében (5-9. osztály) a jogszabály előírja a fokozatos áttérést a tantárgyak többségének ukrán nyelvű oktatására.

A törvényváltoztatás ellen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek és jelezte felháborodását Szijjártó Péter külügyminiszter is. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt