Közösen tüntet az ellenzék a magyar nyelvű oktatást ellehetetlenítő ukrán törvény ellen

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Vasárnap délután négy órakor a Parlament előtt, az Alkotmány utcában felállított Agóránál tiltakoznak  a héten elfogadott ukrán oktatási törvény ellen. Mint a szervezők írják

"a demonstráción szolidaritásunkat fejezzük ki a kárpátaljai magyarságnak, amiért az ukrán kormány saját alkotmányát, valamint az ország által vállalt nemzetközi kötelezettségeket semmibe véve korlátozza a gyermekek és fiatalok anyanyelvi oktatásának lehetőségeit".

A tüntetést a Közös Ország Mozgalom szervezi, csatlakozott hozzá a DK, az Együtt, az LMP, a Liberálisok, az MSZP, a MOMA, a Momentum és a Párbeszéd is. Mint a szervezők közleményükben írják, közös tiltakozásukra meghívták a Fidesz, a Jobbik és a Kétfarkú Kutya Párt képviselőit is, az ő részvételükre is számítanak. 

Az ukrán parlament kedden fogadott el egy módosítást az oktatási törvényhez, amivel 3 év átmeneti idő után megfosztanák a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven történő tanulás lehetőségétől.

A módosított oktatási törvény csak az elemi iskolában (1-4. osztály) engedélyezi a nemzetiségi kisebbségek számára valamennyi tantárgy anyanyelven történő tanítását, az általános iskola esetében (5-9. osztály) a jogszabály előírja a fokozatos áttérést a tantárgyak többségének ukrán nyelvű oktatására.

A törvényváltoztatás ellen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek és jelezte felháborodását Szijjártó Péter külügyminiszter is.