Az FBI nyomoz a Sputnik News után

A Szövetségi Nyomozó Iroda azt vizsgálja, hogy az orosz kormány által pénzelt hírügynökség a Foreign Agents Registration Act (FARA) megsértésével a Kreml be nem jelentett propagandacsápjaként működik-e.

A Yahoo News úgy tudja, az FBI kapott egy meghajtót, rajta több ezer belső sputnikos emaillel, dokumentummal és olyan anyagokkal, amik potenciálisan segíthetnek az ügyészeknek bebizonyítani, hogy a hírügynökség szerepet játszott az orosz kormány „befolyásolási kampányában” a tavalyi elnökválasztás idején (illetve amerikai hírszerző tisztviselők szerint még most is).

A Sputnik News volt az a lap, amiben 1956-ból vezették le, hogy meg kell védeniük Trumpot, majd a cikket eltüntették.

A leveleket Andrew Feinberg, a Sputnik News volt fehér házi tudósítója adta át, aki májusban hirtelen ráébredt, hogy egy propagandalapnál dolgozik, és kirúgták. Feinberg a Yahoo Newsnak megerősítette, hogy szeptember 1-én Washingtonban több mint 2 órán át hallgatta ki egy FBI-ügynök és az Igazságügyi Minisztérium nemzetbiztonsági jogásza. Azt állítja, a kihallgatás középpontjában a Sputnik „belső struktúrája, a szerkesztési gyakorlata és a finanszírozása” állt. (Yahoo)