Alakul egy összefogás az EU-ban, hogy jövedelemadót vessenek ki a Facebookra, miközben Amerikában mindkét párt beszabályozná

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Szombaton Tallinnban 10 EU-tagállam pénzügyminisztere is odaállt egy terv mögé, amivel megadóztatnák az egyelőre nagyon kevés, a nyereségük után adót fizető nagy techcégek (Facebook, Google, Amazon, stb.) jövedelmét – írja a Politico.

A lap szerint viszont a tagállamok közötti összefogás hiánya miatt egy darabig nem lesz a techcégek megszorításából hivatalos irányvonal. Aki eddig – informálisan – benne van a buliban: a kezdeményező Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Románia, Bulgária, Szlovénia, Görögország, Portugália és Ausztria. A tagállamok miniszterei decemberben találkoznak újra, hogy előkészítsenek egy mindenkinek megfelelő döntést.

Mark Zuckerberg San Joséban április 18-ánFotó: Justin Sullivan / Getty Images / AFP

A techcégekre eközben az Egyesült Államokban is rájár a rúd: a Kongresszusban mindkét párt képviselői elkezdték vizsgálni, hogyan tudnák beszabályozni a Facebookot és a többieket a 2018-as képviselőházi választás előtt, tanulva a tavalyi elnökválasztási kampányt befolyásoló álhírviharból és az orosz beavatkozási kísérletekből. Míg a republikánusok várhatóan a nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkoznak, addig a demokraták az internetes politikai kampányok szabályozása mellett érvelnek majd.

A Facebookot egyébként most azzal is támadják, hogy a cég a közösségi médiában sorra tünteti el a rohingyák elleni mianmari erőszakról szóló posztokat. A Facebook azt ígérte, megvizsgálja az esetet, de azt mondták, az irányelveik tartalmazzák, milyen tartalmakat lehet megosztani, hogy mindenkinek biztonságos élményt nyújtson a közösségi háló. (Politico, Axios, Daily Beast)

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.