Az iraki kurdok többsége a függetlenségre szavazott

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az iraki kurd szavazók több mint 90 százaléka igennel voksolt hétfőn arra, hogy Kurdisztán régió és körülötte a kurdok lakta térségek független állammá alakuljanak - adta hírül hétfőn éjjel az erbíli választási bizottság az előzetes eredményt.

A területen szavazásra jogosult 5,5 millió fő bő 72 százaléka járult az urnákhoz - közölte a bizottság. Korábban 78 százalékos részvételi hányadról szóltak hírek.

A külföldön élő iraki kurdok már szombattól szavazhattak. Végeredmény legkésőbb három nap múlva várható.

Fotó: Dmitriy Vinogradov/Sputnik

Kurdisztánban a voksolást követően éjszakába nyúló népünnepélyt tartottak: tűzijátékkal, autódudák kórusával, levegőbe lövöldözéssel tudatta örömét a függetlenségre vágyó elsöprő többség.

Így, hogy az elszakadáspártiak nyernek a népszavazáson, súlyos konfliktusok jöhetnek. Az iraki kormány már jelezte, hogy a szavazás alkotmányellenes volt, míg Irán és Törökország, nyilván attól is tartva, hogy saját országaikban élő kurdok mozgolódni kezdenek, vélhetően szankciókkal és határlezárással reagálhatnak majd a végeredményre. Lehet tudni azt is, hogy a török és az iraki katonai parancsnokok is egyeztettek már, hogy mi lesz a teendő. (MTI/BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.