Irán és Törökország is izmozik a kurdokkal, pont a függetlenségi népszavazás előtt

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Az iráni média szerint az iráni hadsereg nagyszabású hadgyakorlatba kezdett az ország Iraki Kurd Régióval határos vidékén. A gyakorlatot nehéz másként értelmezni, mint hogy Irán ezzel demonstrálja erejét és elszántságát a perzsa állam kurdok lakta részeinek megtartására. Hétfőn ugyanis az Iraki Kurd Régió népszavazást tart az Iraktól való elszakadásról, Irán és Törökország pedig attól tart, hogy a referendum sikere felbátoríthatja a náluk élő kurdok függetlenségi törekvéseit is.

Törökország is ennek megfelelően jár el: vasárnap bejelentették, hogy a török légierő csapásokat intézett a Kurd Munkáspárt állásai ellen, ráadásul ezek közül több légicsapást is az iraki Kurdisztán területén lévő kurd kiképzőtáborok ellen hajt végre, ugyanis Ankara szerint a török hadsereg kiszúrta, hogy iraki Kurdisztánban készítik fel a törökországi kurdokat a török hadsereg határmenti állásai elleni támadásokra.

Az ENSZ, az USA és Nagy-Britannia is kérte az iraki kurdokat, hogy halasszák el a függetlenségi népszavazást, mivel ezzel tovább destabilizálódhat az amúgy is eléggé instabil régió. A kurdok azonban nem hallgattak ezekre a kérésekre, és várhatóan megtartják a népszavazást a tervezett időpontban.

Miután az ISIS szétzúzta az iraki államigazgatást az ország északi és középső részén, és egyedül a magasan képzett iraki kurd haderő tudott érdemben szembeszállni velük ezeken a vidékeken, látszott, hogy az iraki kurdok egyre jobb helyzetbe kerülnek. Az ISIS rémuralma utáni felszabadítás során a kurdok nyugati államokkal léptek koalícióra, és több észak-iraki települést is úgy foglaltak vissza az ISIS-től, hogy utána azt nem is ürítették ki Irak központi hadserege előtt. (Reuters)

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.