Irán és Törökország is izmozik a kurdokkal, pont a függetlenségi népszavazás előtt

külföld
2017 szeptember 24., 11:02

Az iráni média szerint az iráni hadsereg nagyszabású hadgyakorlatba kezdett az ország Iraki Kurd Régióval határos vidékén. A gyakorlatot nehéz másként értelmezni, mint hogy Irán ezzel demonstrálja erejét és elszántságát a perzsa állam kurdok lakta részeinek megtartására. Hétfőn ugyanis az Iraki Kurd Régió népszavazást tart az Iraktól való elszakadásról, Irán és Törökország pedig attól tart, hogy a referendum sikere felbátoríthatja a náluk élő kurdok függetlenségi törekvéseit is.

Törökország is ennek megfelelően jár el: vasárnap bejelentették, hogy a török légierő csapásokat intézett a Kurd Munkáspárt állásai ellen, ráadásul ezek közül több légicsapást is az iraki Kurdisztán területén lévő kurd kiképzőtáborok ellen hajt végre, ugyanis Ankara szerint a török hadsereg kiszúrta, hogy iraki Kurdisztánban készítik fel a törökországi kurdokat a török hadsereg határmenti állásai elleni támadásokra.

Az ENSZ, az USA és Nagy-Britannia is kérte az iraki kurdokat, hogy halasszák el a függetlenségi népszavazást, mivel ezzel tovább destabilizálódhat az amúgy is eléggé instabil régió. A kurdok azonban nem hallgattak ezekre a kérésekre, és várhatóan megtartják a népszavazást a tervezett időpontban.

Miután az ISIS szétzúzta az iraki államigazgatást az ország északi és középső részén, és egyedül a magasan képzett iraki kurd haderő tudott érdemben szembeszállni velük ezeken a vidékeken, látszott, hogy az iraki kurdok egyre jobb helyzetbe kerülnek. Az ISIS rémuralma utáni felszabadítás során a kurdok nyugati államokkal léptek koalícióra, és több észak-iraki települést is úgy foglaltak vissza az ISIS-től, hogy utána azt nem is ürítették ki Irak központi hadserege előtt. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.