Így nehezen fog felköltözni a kormány a Várba

2017 szeptember 26., kedd 15:02

Miközben Orbán Viktor új munkahelyének kialakítása halad a Várban, a Belügyminisztérium felköltöztetése megakadt. 

Az elképzelés ugye az, hogy a Belügyminisztérium is a Várba költözik, mert egykor volt a Várban Belügyminisztérium. A BM egy nagyobb, az Úri utca-Országház utca között lévő, 20 ezer négyzetméteres tömböt foglalna el, illetve az Országos Villamos Teherelosztó egykori, üresen álló épületét, amit előbb le akartak bontani, mert nem illik a Vár milliőjébe, de aztán mégis megkegyelmeztek neki. Ez plusz 4800 négyzetméter. 

A volt Teherelosztó is a BM-é lesz Fotó: Botos Tamás

És építenek egy új szárnyat, ami összeköti a Kapisztrán téren az Országház utcai és az Úri utcai tömböket. 

Fotó: Google

Akadt viszont egy bökkenő. Az új épületek átalakításának megtervezésére és a kivitelezésre kiírt pályázatra nem jelentkezett egyetlen egy cég sem a Közbeszerzési Értesítőben megjelent tájékoztatás szerint. Pedig meghívásos pályázat volt. 

Még májusban kérdeztük meg a Belügyminisztériumot, hogy mi a költözés tervezett dátuma és milyen költségekkel számolnak. De erre az volt a válasz, hogy csak a közbeszerzési eljárás eredménye után tudják megválaszolni. 

A költözésre egyébként már így is elment 800 millió forint

A Miniszterelnökség és a Belügyminisztérium mellett a Várban lesz a volt Pénzügyminisztérium épületében a Nemzetgazdasági Minisztérium, csak előbb 26 milliárdért kicsicsázzák a háborúban megsérült, és leegyszerűsítve rekonstruált épületet a Szentháromság téren.