Lemádámozták Tarlós Istvánt a Fővárosi Közgyűlésben

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Lemádámozták Tarlós Istvánt a budapesti közgyűlésben, miután vita alakult ki a IX. kerületi fővárosi épület, a Bálna eladásáról.

Horváth Csaba nevezte mádámnak (madame-nak) Tarlóst, így:

„Ha nem megy a kupleráj, akkor nem a kuplerájt adják el, hanen a madame-ot cserélik le, Madame Tarlós!” – vágta a főpolgármester fejéhez Horváth Csaba szocialista képviselő, miután szóvá tette, hogy Budapest nem tudta megoldani a Bálna (korábban Cet) működtetését.

Nem Horváth Csaba kezdte persze a pikáns utalásokkal feldobni a kortesbeszédet. Emlékezetes, hogy Tarlós István hónapokig emlegette a Tütü bárt, amikor Vitézy Dáviddal háborúzott. 

Eladják a Bálnát

A régi közraktár épülete körül nem véletlenül alakult ki haragos vita, hiszen a beruházásnak szinte nem volt olyan pillanata, ami ne lett volna zűrös: megépíteni sem sikerült úgy, ahogy annak idején az eredeti építész szerette volna, messze nem lett olyan látványos, mint annak idején ígérték. Aztán elakadtak a munkálatokkal, az alvállalkozókat nem fizették ki, csúszott az átadás. Végül néhány éve működni kezdett, de túl nagy forgalmat nem tudott generálni.

Az ellenzéki képviselők (Jobbik, DK, MSZP) abban egyetértettek, hogy nem eladni kéne a Bálnát 11 milliárd forintért a fővárosnak, hanem csak az üzemeltetést kéne pályázati úton külsős céget keresni.

Szerintük a sürgős eladásra a 3-as metró felújítása miatt van szükség, egyszerűen kell a pénz.

„Tokody Marcell szerint a Jobbik nem támogatja, hogy a főváros a vagyonelemeinek felélésével találja meg a 3-as metró hiányzó finanszírozását, ezért a Bálna eladását most sem támogatják.”

Gy. Németh Erzsébet szerint a Duna-part jelenleg egyre felkapottabb terület lesz, kár most eladni egy ilyen értékes ingatlant, amiről még azt sem lehet tudni, hogy valójában mennyibe került a Fővárosnak eddig.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes (Fidesz) szerint a Bálna sorsa már az előző ciklusban, Demszky előtt megpecsételődött, az épület kivitelezését és üzemeltetését egy vagyontalan offshore-cégre bízták, maga a beruházás 2010-re sem készült el.

Bagdy szerint azóta a főváros rendbe tette a dolgokat, 4,5 milliárd forintot kifizetett, és üzemeltetni is megpróbálta, ám ez nem úgy ment, ahogy kellett volna, ezért szükséges továbblépni.

Tarlós István végül nem győzte hangsúlyozni, hogy „a főváros nem ad el semmit”, szerinte most a főváros kvázi kiír egy pályázatot, hogy 11 milliárd forintért vevőt és funkciót találjon az épületnek, de a Fővárosi Közgyűlésnek még majd rá kell bólintania a vevő személyére újra.

A Jobbik, az MSZP és a DK képviselője is elmondta, ezt úgyis lehetett volna intézni, hogy a főváros simán kiír egy pályázatot az üzemeltetésre. 

A javaslatot a fideszes többség elfogadta.

A közgyűlést itt lehet követni élőben.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.