Már 222 bejegyzett párt van, és a választásig négyszáz is lehet

POLITIKA
2017 szeptember 29., 07:04
comments 130

Napról napra egyre több párt van Magyarországon, írja a Magyar Nemzet, amely szerint egy hete 219 bejegyzett párt volt, ezen a héten viszont már 222. És további 177 van bejegyzés alatt, vagyis a választásokra a jelen állás szerint akár 399 párt is lehet. A legutóbbi parlamenti választáson, 2014-ben ehhez képest csak 147 párt indult, pedig már akkor is burjánzottak a látszólag csak a kampánytámogatás beszedésére létrehozott politikai mozgalmak. Az ügyészség 2015-ben például 38-at törölt is a 2014-ben még létező pártok közül.

link Forrás

Tóth Zoltán választási szakértő szerint 2014-hez képest semmi sem változott a szabályozásban, így idén sincs semmi akadálya annak, hogy a kampánytámogatásra hajtó kamupártok induljanak a választáson. Tóth szerint már a létrehozásuk is választási csalás. A probléma okát ő is abban látja, hogy a pártok már az országos listaállítás után jogosultak a bőkezű kampánytámogatásra - a listaállítást pedig megkönnyíti, hogy a Fidesz a választási törvény módosításakor a baloldal feldarabolásának szándékával bevezette a többes ajánlás intézményét, vagyis azt, hogy egy választópolgár több párt listaállítását is támogathatja. Ez adott esetben azt jelenti, hogy a megszerzett ajánlásokat némi trükközéssel újra is lehet hasznossítani. (Via Magyar Nemzet. Címlapképünkön Szili Katalin "pártjának" "aktivistái" "kampányolnak" a 2014-es parlamenti választás előtt.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.