Már 222 bejegyzett párt van, és a választásig négyszáz is lehet

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Napról napra egyre több párt van Magyarországon, írja a Magyar Nemzet, amely szerint egy hete 219 bejegyzett párt volt, ezen a héten viszont már 222. És további 177 van bejegyzés alatt, vagyis a választásokra a jelen állás szerint akár 399 párt is lehet. A legutóbbi parlamenti választáson, 2014-ben ehhez képest csak 147 párt indult, pedig már akkor is burjánzottak a látszólag csak a kampánytámogatás beszedésére létrehozott politikai mozgalmak. Az ügyészség 2015-ben például 38-at törölt is a 2014-ben még létező pártok közül.

Tóth Zoltán választási szakértő szerint 2014-hez képest semmi sem változott a szabályozásban, így idén sincs semmi akadálya annak, hogy a kampánytámogatásra hajtó kamupártok induljanak a választáson. Tóth szerint már a létrehozásuk is választási csalás. A probléma okát ő is abban látja, hogy a pártok már az országos listaállítás után jogosultak a bőkezű kampánytámogatásra - a listaállítást pedig megkönnyíti, hogy a Fidesz a választási törvény módosításakor a baloldal feldarabolásának szándékával bevezette a többes ajánlás intézményét, vagyis azt, hogy egy választópolgár több párt listaállítását is támogathatja. Ez adott esetben azt jelenti, hogy a megszerzett ajánlásokat némi trükközéssel újra is lehet hasznossítani. (Via Magyar Nemzet. Címlapképünkön Szili Katalin "pártjának" "aktivistái" "kampányolnak" a 2014-es parlamenti választás előtt.)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.