Már 222 bejegyzett párt van, és a választásig négyszáz is lehet

POLITIKA
2017 szeptember 29., 07:04
comments 135

Napról napra egyre több párt van Magyarországon, írja a Magyar Nemzet, amely szerint egy hete 219 bejegyzett párt volt, ezen a héten viszont már 222. És további 177 van bejegyzés alatt, vagyis a választásokra a jelen állás szerint akár 399 párt is lehet. A legutóbbi parlamenti választáson, 2014-ben ehhez képest csak 147 párt indult, pedig már akkor is burjánzottak a látszólag csak a kampánytámogatás beszedésére létrehozott politikai mozgalmak. Az ügyészség 2015-ben például 38-at törölt is a 2014-ben még létező pártok közül.

Tóth Zoltán választási szakértő szerint 2014-hez képest semmi sem változott a szabályozásban, így idén sincs semmi akadálya annak, hogy a kampánytámogatásra hajtó kamupártok induljanak a választáson. Tóth szerint már a létrehozásuk is választási csalás. A probléma okát ő is abban látja, hogy a pártok már az országos listaállítás után jogosultak a bőkezű kampánytámogatásra - a listaállítást pedig megkönnyíti, hogy a Fidesz a választási törvény módosításakor a baloldal feldarabolásának szándékával bevezette a többes ajánlás intézményét, vagyis azt, hogy egy választópolgár több párt listaállítását is támogathatja. Ez adott esetben azt jelenti, hogy a megszerzett ajánlásokat némi trükközéssel újra is lehet hasznossítani. (Via Magyar Nemzet. Címlapképünkön Szili Katalin "pártjának" "aktivistái" "kampányolnak" a 2014-es parlamenti választás előtt.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt