Rendkívüli ülésen tárgyalja a katalán kormány a népszavazás eredményét

Több 444 videó?
Szeretném
Carles Puigdemont katalán elnök megérkezik a szavazóhelységbe.Fotó: Burak Akbulut / Anadolu Agency

90 százalék körüli eredménnyel szavaztak a katalánok az elszakadás mellett a vasárnapi népszavazáson, a katalán kormány pedig rendkívüli ülésen vitatja meg, hogy mi legyen a következő lépés. 

Több mint 840 ember sérült meg, miután a spanyol rendőrök akadályozni próbálták a szavazókat, hogy részt vegyenek a szavazáson és megközelítsék az urnákat. Carles Puigdemont kormányfő az erőszakos események kivizsgálását helyezte kilátásba. Összesen bő 2 millió ember szavazott a függetlenség mellett, ez az összes szavazásra jogosult 43 százalékát jelenti.

Puigdemont megfogadta, hogy sikeres választás esetén 48 órán belül deklarálja Katalónia függetlenséget Spanyolországtól. A spanyol alkotmánybíróság és kormány nem ismeri el a referendum jogszerűségét. Az elnök vasárnap este azt nyilatkozta, amint rendelkezéseikre állnak a hivatalos eredmények, azokat megküldik a katalán parlamentnek, amely a katalán emberek függetlenségének letéteményese, hogy hajtsák végre a népszavazás szövegében megfogalmazott népakaratot.

Az Európai Bizottság párbeszédre szólította fel a feleket és az erőszak felfüggesztését sürgette. Jean Claude Juncker még délután egyeztet Mariano Rajoy miniszterelnökkel, aki nem fogadja el a referendum érvényességét. A bizottság az "ország belügyeként" kezeli a referendumot, de illegálisnak tekinti azt. (Guardian)