Ki mástól, mint a „magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövetének” cégétől vett Puskás-mezeket a külügy

POLITIKA
2017 október 03., 19:33
comments 106

A focidiplomácia tökéletes példája, amikor Szijjártó Péter külügyminiszter tárgyalásain Puskás-mezzel lepi meg a partnereit:

Kuvaitváros, 2017. április 19...A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) Puskás-mezt ajándékoz Szabáh al-Hálid al-Hamad al-Szabáh kuvaiti külügyminiszternek Kuvaitvárosban 2017. április 19-én...MTI Fotó: KKM
photo_camera Szabáh al-Hálid al-Hamad al-Szabáh kuvatiti külügyminiszter Puskás-mezt kap Fotó: KKM/MTI/MTVA

Nem egyszer, hanem rendszeresen:

photo_camera Kaha Kaladze grúz miniszterelnök-helyettes (korábbi kiváló játékos) Puskás-mezzel Fotó: KKM/Szabó Árpád

Annyira rendszeres lett ez, hogy már készülnek ellenajándékkal:

Szijjártó Péter Kazahsztánban. Kleinheisler mezét kapta ajándékba a Puskásra válaszul
photo_camera Szijjártó Péter Kazahsztánban. Kleinheisler mezét kapta ajándékba a Puskásra válaszul Fotó: MTI

Most viszont Puskás-retró labdát vitt Vietnamba:

Szijjártó Péter Puskás-labdát ajándékoz Nguyen Chi Dung vietnami tervezési és beruházási miniszternek Hanoiban.
photo_camera Szijjártó Péter Puskás-labdát ajándékoz Nguyen Chi Dung vietnami tervezési és beruházási miniszternek Hanoiban. Fotó: KKM / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Ezen a képen látszik, hogy a labda Puskas.com-os. Ez a cég éppen a „magyar futball és a Puskás-ügyek rendkívüli és meghatalmazott nagykövetévé" idén kinevezett Szöllősi György érdekeltsége. Szöllősi György diplomáciai feladata a magyar futball hagyományának és Puskás Ferenc örökségének nemzetközi képviselete. De ez nem akadálya annak, hogy üzletet kössön a cége a külüggyel.

A magát Puskás Ferenc örököseinek licenckezelőjeként hirdető cég alapítója Szöllősi György, Orbán Viktor kedvenc sportújságírója, Szöllősi György, a felcsúti Puskás Akadémia korábbi sajtófőnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Puskás Intézet vezetője, satöbbi, satöbbi. A Puskas.comnak például csak 10 százalékos tulajdonosa Puskás unokája, Maria Reka Puskas Damborena, miközben 47 százalék Szöllősi Györgyé.

Megkérdeztük a külügyet, hogy hány Puskás-terméket és kitől vásároltak. A válaszból kiderül, hogy valóban a Puskas.com-tól (a Puskás márkanév jogtulajdonosától) vették az ajándéknak szánt termékeket. Január óta ennyit:

  • Puskás retró-labda, 230 db, 1.930.000 Ft + ÁFA
  • Puskás retró-mez, 106 db, 871.000 Ft + ÁFA
  • Dedikált 6:3 DVD, 2 db, 30.000 Ft + ÁFA
  • Almási Tamás: Puskás DVD, 20 db, 70.000 Ft + ÁFA
  • Szöllősi György: Puskás könyv (angol), 10 db, 50.000 Ft + ÁFA
  • Szöllősi György: Puskás füzet, 40 db, 60.000 Ft + ÁFA (több nyelven)

Hogy miért döntöttek Puskás mellett?

„Puskás Ferenc ismertsége és elismertsége töretlen, a mai napig külföldön Magyarországról a legtöbb embernek Puskás Ferenc jut az eszébe.

Szijjártó Péter külföldi útjai során sokszor tapasztalja, hogy tárgyalópartnerei a Puskás-relikviákat az irodájukban helyezték el, más esetekben pedig arról számolnak be, hogy ők maguk és a családtagjaik nagyon örültek az ajándéknak.”

A Bors tavaly márciusban megkereste Szöllősi Györgyöt, hogy érdeklődjön a Puskás.com-ról. Az egyik kérdésre, miszerint Puskás Ferencné halála után úgy tűnik, mintha egymaga lenne az örökség haszonélvezője, Szöllősi azt mondta: „Ha azt mondja, hogy én dolgozom érte a legtöbbet, az talán közelebb áll a valósághoz. A kft. bevételéből az örökösök ugyancsak részesednek, sőt, a fontos döntéseket nem is hozzuk meg nélkülük. Nem vagyok üzletember, az élet és a szükség hozta, hogy el kellett vállalnom ezt a feladatot.”

Szerinte az egész úgy indult, hogy a Puskásról szóló könyve után baráti viszonyba került a családdal. Idővel mind több megkeresés érkezett hozzájuk – MOL-kampány, Pancho Pub, stb. –, és ezek nagy része nála kötött ki. Ekkor döntötte el, hogy szükség van egy licenckezelő cégre. 2007-ben helyezte védjegyoltalom alá a Puskás Ferenc nevet Puskás felesége és az azóta ugyancsak elhunyt leánya, hogy a vagyoni értékű jogokat a közös cégünkbe apportálják. Szöllősi szerint „Azóta hatalmas eredményeket értünk el, nem is annyira üzleti, mint inkább erkölcsi tekintetben, hogy mást ne mondjak, ilyen a FIFA Puskás-díj megteremtése vagy a Puskás Hungary dokumentumfilm létrejöttéhez nyújtott segítségünk. Ezt a feladatot persze örömmel végeztem, végzem, de a közös ügyünkbe a legtöbb munkát és pénzt persze a felcsúti Puskás Akadémia fektette.”

Szöllősi György interjúja Orbán Viktorral a Nemzeti Sport 2017. január 11-i számának 2. oldalán
photo_camera Szöllősi György interjúja Orbán Viktorral a Nemzeti Sport 2017. január 11-i számának 2. oldalán

Ahhoz például Szöllősi nem járult hozzá, hogy Puskás ingyen szerepeljen a Magyar Olmipiai Bizottság Túró Rudi-kampányába, jogdíjat kért ezért. Ezért Puskás kimaradt a kampányból.

„Bezzeg Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester kolbászához meg söréhez oda lehetett adni Puskás nevét…

Természetesen egyik termék gyártója sem kapta ingyen a jogokat.

Csak azt ne mondja, hogy piaci áron.

Csak azt ne gondolja, hogy konkrét összegeket fogok elárulni.”

Szöllősit megkérdezték arról is, hogy szerint helyénvaló-e, hogy Orbán Viktor és Felcsút kisajátítja Puskást? Amire azt válaszolta:

„Már miért sajátítaná ki? Amikor a miniszterelnök közbenjárására hazakerültek Puskás Ferenc trófeái, gazdag tárgyi hagyatéka, Erzsébet asszony és a leányuk, Anikó maga mondta, hogy a legjobb helye mindennek a Puskás Akadémián lesz. Szerintük Öcsi bácsi is ezt akarná – mondták –, látva mindazt, ami Felcsúton történik. Korábban ugyanis a Real Madrid múzeumának szánták ezeket a kincseket, amelyek idehaza rajtunk kívül senkit sem érdekeltek igazán.”

Szöllősi az interjú végén azt mondta: „Roppant sajnálatosnak tartom, hogy Puskás nevével manapság politikai okokból foglalkoznak a legtöbbet, Orbán Viktornak pedig csak hálával tartoznak a Puskás-rajongók.”

A Puskas.com tavalyi nettó árbevétele 34 millió forint volt, hatmillió forinttal több, mint 2015-ben. A Puskás örökség ápolását az 1956-os emlékbizottság is támogatta, amikor pénzt adott Szöllősi könyvének spanyolra fordítására.

Szöllősi György, a Nemzeti Sport friss főszerkesztője és Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa, a múzeum igazgatója a „Dank! Merci! Gracias!” programsorozat résztvevői számára tartott tárlatvezetésen a fővárosi Terror Háza Múzeumban november 22-én (Fotó: Balogh Zoltán / MTI)
photo_camera Szöllősi György, a Nemzeti Sport friss főszerkesztője és Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa, a múzeum igazgatója a „Dank! Merci! Gracias!” programsorozat résztvevői számára tartott tárlatvezetésen a fővárosi Terror Háza Múzeumban november 22-én (Fotó: Balogh Zoltán / MTI) Fotó: Balogh Zoltán

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.