Ki mástól, mint a „magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövetének” cégétől vett Puskás-mezeket a külügy

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A focidiplomácia tökéletes példája, amikor Szijjártó Péter külügyminiszter tárgyalásain Puskás-mezzel lepi meg a partnereit:

Szabáh al-Hálid al-Hamad al-Szabáh kuvatiti külügyminiszter Puskás-mezt kapFotó: KKM/MTI/MTVA

Nem egyszer, hanem rendszeresen:

Kaha Kaladze grúz miniszterelnök-helyettes (korábbi kiváló játékos) Puskás-mezzelFotó: KKM/Szabó Árpád

Annyira rendszeres lett ez, hogy már készülnek ellenajándékkal:

Szijjártó Péter Kazahsztánban. Kleinheisler mezét kapta ajándékba a Puskásra válaszulFotó: MTI

Most viszont Puskás-retró labdát vitt Vietnamba:

Szijjártó Péter Puskás-labdát ajándékoz Nguyen Chi Dung vietnami tervezési és beruházási miniszternek Hanoiban.Fotó: KKM / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Ezen a képen látszik, hogy a labda Puskas.com-os. Ez a cég éppen a „magyar futball és a Puskás-ügyek rendkívüli és meghatalmazott nagykövetévé" idén kinevezett Szöllősi György érdekeltsége. Szöllősi György diplomáciai feladata a magyar futball hagyományának és Puskás Ferenc örökségének nemzetközi képviselete. De ez nem akadálya annak, hogy üzletet kössön a cége a külüggyel.

A magát Puskás Ferenc örököseinek licenckezelőjeként hirdető cég alapítója Szöllősi György, Orbán Viktor kedvenc sportújságírója, Szöllősi György, a felcsúti Puskás Akadémia korábbi sajtófőnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Puskás Intézet vezetője, satöbbi, satöbbi. A Puskas.comnak például csak 10 százalékos tulajdonosa Puskás unokája, Maria Reka Puskas Damborena, miközben 47 százalék Szöllősi Györgyé. 

Megkérdeztük a külügyet, hogy hány Puskás-terméket és kitől vásároltak. A válaszból kiderül, hogy valóban a Puskas.com-tól (a Puskás márkanév jogtulajdonosától) vették az ajándéknak szánt termékeket. Január óta ennyit: 

  • Puskás retró-labda, 230 db, 1.930.000 Ft + ÁFA
  • Puskás retró-mez, 106 db, 871.000 Ft + ÁFA
  • Dedikált 6:3 DVD, 2 db, 30.000 Ft + ÁFA
  • Almási Tamás: Puskás DVD, 20 db, 70.000 Ft + ÁFA
  • Szöllősi György: Puskás könyv (angol), 10 db, 50.000 Ft + ÁFA
  • Szöllősi György: Puskás füzet, 40 db, 60.000 Ft + ÁFA (több nyelven)

Hogy miért döntöttek Puskás mellett? 

„Puskás Ferenc ismertsége és elismertsége töretlen, a mai napig külföldön Magyarországról a legtöbb embernek Puskás Ferenc jut az eszébe. 

Szijjártó Péter külföldi útjai során sokszor tapasztalja, hogy tárgyalópartnerei a Puskás-relikviákat az irodájukban helyezték el, más esetekben pedig arról számolnak be, hogy ők maguk és a családtagjaik nagyon örültek az ajándéknak.”

A Bors tavaly márciusban megkereste Szöllősi Györgyöt, hogy érdeklődjön a Puskás.com-ról. Az egyik kérdésre, miszerint Puskás Ferencné halála után úgy tűnik, mintha egymaga lenne az örökség haszonélvezője, Szöllősi azt mondta: „Ha azt mondja, hogy én dolgozom érte a legtöbbet, az talán közelebb áll a valósághoz. A kft. bevételéből az örökösök ugyancsak részesednek, sőt, a fontos döntéseket nem is hozzuk meg nélkülük. Nem vagyok üzletember, az élet és a szükség hozta, hogy el kellett vállalnom ezt a feladatot.”

Szerinte az egész úgy indult, hogy a Puskásról szóló könyve után baráti viszonyba került a családdal. Idővel mind több megkeresés érkezett hozzájuk – MOL-kampány, Pancho Pub, stb. –, és ezek nagy része nála kötött ki. Ekkor döntötte el, hogy szükség van egy licenckezelő cégre. 2007-ben helyezte védjegyoltalom alá a Puskás Ferenc nevet Puskás felesége és az azóta ugyancsak elhunyt leánya, hogy a vagyoni értékű jogokat a közös cégünkbe apportálják. Szöllősi szerint „Azóta hatalmas eredményeket értünk el, nem is annyira üzleti, mint inkább erkölcsi tekintetben, hogy mást ne mondjak, ilyen a FIFA Puskás-díj megteremtése vagy a Puskás Hungary dokumentumfilm létrejöttéhez nyújtott segítségünk. Ezt a feladatot persze örömmel végeztem, végzem, de a közös ügyünkbe a legtöbb munkát és pénzt persze a felcsúti Puskás Akadémia fektette.”

Szöllősi György interjúja Orbán Viktorral a Nemzeti Sport 2017. január 11-i számának 2. oldalán

Ahhoz például Szöllősi nem járult hozzá, hogy Puskás ingyen szerepeljen a Magyar Olmipiai Bizottság Túró Rudi-kampányába, jogdíjat kért ezért. Ezért Puskás kimaradt a kampányból. 

„Bezzeg Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester kolbászához meg söréhez oda lehetett adni Puskás nevét…

Természetesen egyik termék gyártója sem kapta ingyen a jogokat.

Csak azt ne mondja, hogy piaci áron.

Csak azt ne gondolja, hogy konkrét összegeket fogok elárulni.”

Szöllősit megkérdezték arról is, hogy szerint helyénvaló-e, hogy Orbán Viktor és Felcsút kisajátítja Puskást? Amire azt válaszolta:

„Már miért sajátítaná ki? Amikor a miniszterelnök közbenjárására hazakerültek Puskás Ferenc trófeái, gazdag tárgyi hagyatéka, Erzsébet asszony és a leányuk, Anikó maga mondta, hogy a legjobb helye mindennek a Puskás Akadémián lesz. Szerintük Öcsi bácsi is ezt akarná – mondták –, látva mindazt, ami Felcsúton történik. Korábban ugyanis a Real Madrid múzeumának szánták ezeket a kincseket, amelyek idehaza rajtunk kívül senkit sem érdekeltek igazán.”

Szöllősi az interjú végén azt mondta: „Roppant sajnálatosnak tartom, hogy Puskás nevével manapság politikai okokból foglalkoznak a legtöbbet, Orbán Viktornak pedig csak hálával tartoznak a Puskás-rajongók.” 

A Puskas.com tavalyi nettó árbevétele 34 millió forint volt, hatmillió forinttal több, mint 2015-ben. A Puskás örökség ápolását az 1956-os emlékbizottság is támogatta, amikor pénzt adott Szöllősi könyvének spanyolra fordítására. 

Szöllősi György, a Nemzeti Sport friss főszerkesztője és Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa, a múzeum igazgatója a „Dank! Merci! Gracias!” programsorozat résztvevői számára tartott tárlatvezetésen a fővárosi Terror Háza Múzeumban november 22-én (Fotó: Balogh Zoltán / MTI)Fotó: Balogh Zoltán

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.