Kisvárdán úgy kezdtek el építeni egy nemzetközi versenyekre is alkalmas atlétikai pályát, hogy a tervek nem feleltek meg a nemzetközi szövetség szabályainak

sport
2017 október 05., 10:35

Nagyon fontos, hogy Seszták Miklós Kisvárdáján sok egyéb pazar fejlesztés mellett legyen egy Atlétikai Centrum is, de annyira, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánította a projektet 2015-ben. A kormány adott is rá 500 millió forintot. 

Ehhez képest elég sok a döccenő. Az első probléma az volt, hogy a kisvárdai önkormányzat érvénytelenné nyilvánította az Atlétikai Centrum fejlesztésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárást, mert nem volt annyi pénze, amennyiért a jelentkezők vállalták volna a munkát. A kiírás szerint az önkormányzat előzetesen 441 millió forintra becsülte a munkákat, ennyi akkor biztosan lett volna rá. 

Ezután nem újabb nyílt pályázatot írtak ki, hanem a túl magas árat benyújtókat kérték fel újabb ajánlatra. Így a környéken rengeteg közbeszerzést nyerő, de a Seszták Miklós felügyeletével megrendezett vizes vébén is tevékenykedő Nyírépszer kapta meg a munkát, 408 millióért, 150 napos határidővel. A szerződést december 29-én kötötték

Nem a semmiből kellett felhúzni egy új centrumot, a Bessenyei György Gimnázium és Kollégium meglévő tornatermének küzdőterét kellett átalakítani, új öltözőblokkra szerződtek, hatsávos, 70 méter hosszú futófolyosót építettek ki, és a szabadtéri pályát is kipofozzák, világítás is lesz. 

Természetesen nem készült el határidőben a munka, és még természetesebben ezért nem a kivitelező lett a felelős. Bár május 30-án módosították a szerződést, ez csak a mai Közbezserzési Értesítőből derült ki.  Kötbér helyett kitolták az átadási határidőt az eredeti 150 napról a duplájára, 305 napra. És persze felemelték a vállalkozói díjat 437 millióra, váratlan pluszmunkák miatt. 

Két okot neveztek meg a ma megjelent Közbeszerzési Értesítőben. Szó szerint:

  1. „Az atlétikai pálya tükörszintjének kialakítása során feltárt eredeti meglévő talajrétegződés nem a tervdokumentációban feltételezettek szerinti, abban egy vastagabb, laza nem tömöríthető feltöltéses réteg van jelen. A Felek megállapították, hogy annak eltávolítása, cseréje szükséges.” 
  2. „Megrendelő korábban meghatározta, hogy az atlétikai pálya geometriáját az IAAF szervezetének előírásai szerint kell megépíteni, ami azt jelentette az eredeti tervdokumentáció tekintetében, hogy a futófolyosónál tervezett lelátóegység nem fér el eredeti formájában az atlétikai pálya mellett, illetve nincs meg a megfelelő, előírások szerinti védőtávolság. A Vállalkozó vállalta az áttervezés és az építési engedély módosításának lebonyolítását, valamint az új tervek alapján a különbözeti költségek kimunkálását, amelyeket megrendelő elfogadott.”

Utóbbi azért érdekes, mert már az eredeti kiírásban egyértelmű volt, hogy elsősorban a magyar bajnokságok helyszínének szánják az atlétikai centrumot, de alkalmasnak kell lennie nemzetközi versenyek megrendezésére is. A lelátó sem váratlanul került elő, már az eredeti kiírásban is ott volt: „A futófolyosó tornatermi oldalán az atlétika pálya felé lelátó épül, ami alatt bemelegítésre alkalmas belső tér alakul ki.”

De nem itt van a vége. Szintén a mai Közbeszerzési Éresítőben jelent meg a szerződés második számú módosítása (mint kiderült, augusztus végén nyúltak hozzá újra a megállapodáshoz), amiben tovább emelik a Nyírépszer vállalkozói díját. Indoklás nincs, csak az új összeg, ami már 476 millió forint. (408 millióról indult decemberben.)

Az új ár így már sokkal több, mint amennyit eredetileg szánt volna az önkormányzat. De szerencsére mindez csak bemelegítés a nagy atlétikai stadionhoz, amit az olimpiára építettünk volna, de anélkül is meglesz, és világbajnokság rendezésére pályázunk vele. Az 100 milliárd körüli projekt.    

Kisvárdán új focistadion is épül 2,5 milliárdért, de fedett focicsarnok is lesz 700 millióért, ahogyan multifunkcionális sportcsarnok is, 3,5 milliárdért. És ne felejtsük el a vízi filmstúdiót és a csúszdaparkot sem

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.