Buszokon, liftekben és az újságokban fogják megalázni a nemfizető adósokat Kínában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Arra eddig is volt példa, hogy egyes kínai városokban a nyilvánosság előtt szégyenítsék meg a nemfizető adósokat, például újsághirdetések révén. Most viszont összefogott a Kommunista Párt illetékes hivatala, a bankfelügyeleti szerv és a bíróságok, és országos gyakorlatot alakítanak ki ezekből a módszerekből. 

A jövőben aki nem törleszti majd a bankkölcsönét, egy feketelistára kerül, és hamarosan a nevét, a személyi számát, fényképét, otthoni címét és a tartozás mértékét is különféle felületeken hozhatják majd nyilvánosságra. Többek között újságokban, online, tévében, de akár a buszokon és lifteken futó reklámcsatornákon is. 

Fotó: GREG BAKER/AFP

Egyben az önkormányzatoknak év végéig egy kereshető nyilvános adatbázist kell összeállítaniuk a helyi adósokról. 

A fellépés egy nagyobb pártdirektívába illeszkedik, aminek célja, hogy felpörgessék a kínai társadalomban tapasztalt megbízhatóságot. A helyi hírügynökségi beszámolók szerint a nyilvános megaláztatás egy fontos eszköz lesz azokkal szemben, akik megbízhatatlannak bizonyultak. 

Guangzhou városában például 141 bedőlt hitelfelvevő adatai már megjelentek buszokon vetített anyagokban, épületek oldalán futó fényreklámokon és különféle médiafelületeken is. 

Három tartományban pedig a bíróságok a helyi távközlési cégekkel fogtak össze, hogy ezentúl ha a bedőlt adóst hívja valaki, a kicsöngés előtt egy rövid üzenetet hallgathat majd meg arról, hogy akit keres, az mennyivel tartozik. Egész konkrétan azt fogja ilyenkor elmondani egy gépi hang, hogy a személy, akit hívnál, feketelistára került, mert nem fizeti a hiteleit, kérünk, szólj rá, hogy ne tegyen így. 

Egy guangzhou-i ügyvéd,  Angela Luo arról beszélt az SCMP-nek, hogy nagyon rossz a kínai törlesztőhajlam, és a hatóságok régóta próbálnak ezzel kezdeni valamit, eddig meglehetősen kevés sikerrel. A kormányzat még 2005-ben kezdett el egy országos adatbázist összeállítani a nemfizető adósokról, a bíróságok pedig 2013-tól kezdték el nyilvánosan megszégyeníteni a nemfizetőket. Idén nyárig mintegy 7,6 millió embert neveztek meg. (SCMP)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.