Buszokon, liftekben és az újságokban fogják megalázni a nemfizető adósokat Kínában

külföld
2017 október 13., 15:08
comments 32

Arra eddig is volt példa, hogy egyes kínai városokban a nyilvánosság előtt szégyenítsék meg a nemfizető adósokat, például újsághirdetések révén. Most viszont összefogott a Kommunista Párt illetékes hivatala, a bankfelügyeleti szerv és a bíróságok, és országos gyakorlatot alakítanak ki ezekből a módszerekből. 

A jövőben aki nem törleszti majd a bankkölcsönét, egy feketelistára kerül, és hamarosan a nevét, a személyi számát, fényképét, otthoni címét és a tartozás mértékét is különféle felületeken hozhatják majd nyilvánosságra. Többek között újságokban, online, tévében, de akár a buszokon és lifteken futó reklámcsatornákon is. 

photo_camera Fotó: GREG BAKER/AFP

Egyben az önkormányzatoknak év végéig egy kereshető nyilvános adatbázist kell összeállítaniuk a helyi adósokról. 

A fellépés egy nagyobb pártdirektívába illeszkedik, aminek célja, hogy felpörgessék a kínai társadalomban tapasztalt megbízhatóságot. A helyi hírügynökségi beszámolók szerint a nyilvános megaláztatás egy fontos eszköz lesz azokkal szemben, akik megbízhatatlannak bizonyultak. 

Guangzhou városában például 141 bedőlt hitelfelvevő adatai már megjelentek buszokon vetített anyagokban, épületek oldalán futó fényreklámokon és különféle médiafelületeken is. 

Három tartományban pedig a bíróságok a helyi távközlési cégekkel fogtak össze, hogy ezentúl ha a bedőlt adóst hívja valaki, a kicsöngés előtt egy rövid üzenetet hallgathat majd meg arról, hogy akit keres, az mennyivel tartozik. Egész konkrétan azt fogja ilyenkor elmondani egy gépi hang, hogy a személy, akit hívnál, feketelistára került, mert nem fizeti a hiteleit, kérünk, szólj rá, hogy ne tegyen így. 

Egy guangzhou-i ügyvéd,  Angela Luo arról beszélt az SCMP-nek, hogy nagyon rossz a kínai törlesztőhajlam, és a hatóságok régóta próbálnak ezzel kezdeni valamit, eddig meglehetősen kevés sikerrel. A kormányzat még 2005-ben kezdett el egy országos adatbázist összeállítani a nemfizető adósokról, a bíróságok pedig 2013-tól kezdték el nyilvánosan megszégyeníteni a nemfizetőket. Idén nyárig mintegy 7,6 millió embert neveztek meg. (SCMP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.