Buszokon, liftekben és az újságokban fogják megalázni a nemfizető adósokat Kínában

Arra eddig is volt példa, hogy egyes kínai városokban a nyilvánosság előtt szégyenítsék meg a nemfizető adósokat, például újsághirdetések révén. Most viszont összefogott a Kommunista Párt illetékes hivatala, a bankfelügyeleti szerv és a bíróságok, és országos gyakorlatot alakítanak ki ezekből a módszerekből. 

A jövőben aki nem törleszti majd a bankkölcsönét, egy feketelistára kerül, és hamarosan a nevét, a személyi számát, fényképét, otthoni címét és a tartozás mértékét is különféle felületeken hozhatják majd nyilvánosságra. Többek között újságokban, online, tévében, de akár a buszokon és lifteken futó reklámcsatornákon is. 

Fotó: GREG BAKER/AFP

Egyben az önkormányzatoknak év végéig egy kereshető nyilvános adatbázist kell összeállítaniuk a helyi adósokról. 

A fellépés egy nagyobb pártdirektívába illeszkedik, aminek célja, hogy felpörgessék a kínai társadalomban tapasztalt megbízhatóságot. A helyi hírügynökségi beszámolók szerint a nyilvános megaláztatás egy fontos eszköz lesz azokkal szemben, akik megbízhatatlannak bizonyultak. 

Guangzhou városában például 141 bedőlt hitelfelvevő adatai már megjelentek buszokon vetített anyagokban, épületek oldalán futó fényreklámokon és különféle médiafelületeken is. 

Három tartományban pedig a bíróságok a helyi távközlési cégekkel fogtak össze, hogy ezentúl ha a bedőlt adóst hívja valaki, a kicsöngés előtt egy rövid üzenetet hallgathat majd meg arról, hogy akit keres, az mennyivel tartozik. Egész konkrétan azt fogja ilyenkor elmondani egy gépi hang, hogy a személy, akit hívnál, feketelistára került, mert nem fizeti a hiteleit, kérünk, szólj rá, hogy ne tegyen így. 

Egy guangzhou-i ügyvéd,  Angela Luo arról beszélt az SCMP-nek, hogy nagyon rossz a kínai törlesztőhajlam, és a hatóságok régóta próbálnak ezzel kezdeni valamit, eddig meglehetősen kevés sikerrel. A kormányzat még 2005-ben kezdett el egy országos adatbázist összeállítani a nemfizető adósokról, a bíróságok pedig 2013-tól kezdték el nyilvánosan megszégyeníteni a nemfizetőket. Idén nyárig mintegy 7,6 millió embert neveztek meg. (SCMP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.