Izrael és Szaúd-Arábia is örül Donald Trump Iránnal kapcsolatos bejelentésének

külföld
2017 október 13., 19:47
comments 23

Közös közleményben fejezte ki aggodalmát az iráni nukleáris megállapodás ügyében Donald Trump amerikai elnök által pénteken bejelentett intézkedések lehetséges következményei miatt a brit, a német és a francia kormány.

Donald Trumpnak október 15-éig kellett volna aláírnia a háromhavonta esedékes igazolást arról, hogy Irán betartja a szerződésben foglaltakat. Az amerikai elnök azonban pénteken elutasította az esedékes aláírást.

A londoni miniszterelnöki hivatal által péntek este kiadott, Trump bejelentésére reagáló közlemény szerint az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország vezetői továbbra is elkötelezetten vallják, hogy az Iránnal kötött egyezményt az összes aláíró országnak maradéktalanul végre kell hajtania, mert ezt diktálja az érintett hatalmak közös nemzetbiztonsági érdeke.

A Downing Street által ismertetett nyilatkozat szerint az iráni nukleáris egyezmény tizenhárom évi diplomáciai munka eredménye, és megkötése jelentős lépés volt annak megakadályozására, hogy Irán a nukleáris fejlesztési programot katonai célok szolgálatába állítsa.

A brit, a német és a francia kormány a közös közleményben felhívja a figyelmet arra, hogy az egyezményt az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elfogadott határozatban hagyta jóvá, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség pedig hosszú távú megfigyelési programja alapján ismételten igazolta, hogy Irán eleget tesz az egyezményben foglaltaknak.

Mindezek alapján a közleményt kiadó három európai hatalom arra biztatja az amerikai kormányt és a kongresszust, hogy mielőtt bármiféle olyan lépést tesz, amely az egyezmény gyengítéséhez vezethet - ilyen lépés lehet például az Irán ellen korábban bevezetett, de a megállapodás értelmében feloldott szankciók újbóli bevezetése -, vegye fontolóra, hogy ennek milyen következményei lehetnek az Egyesült Államok és szövetségesei biztonságára.

Izraelnek és Szaúd-Arábiának tetszik

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök gratulált Donald Trump "merész döntéséhez" azzal kapcsolatosan, hogy az amerikai elnök azzal vádolta Iránt, nem tartja be a nukleáris megállapodásban foglaltakat.

A kormányfő pénteken még a szombati ünnepnap kezdete előtt rögzített, és a youtube-ra feltöltött videóüzenetében azt mondta, hogy Trump lehetőséget teremtett egy rossz egyezmény kijavítására, az iráni agresszió visszaszorítására, valamint arra, hogy szembe lehessen szállni a terrorizmus támogatásának bűncselekményével. Az izraeli miniszterelnök más vezetőket is az amerikai lépés támogatására szólított fel.

"Bátran szembeszállt Irán terrorista rezsimjével"- mondta Trumpról Netanjahu. Ha változatlan marad az iráni megállapodás, akkor egy dolog bizonyos: néhány éven belül nukleáris fegyverarzenálja lesz a világ legjelentősebb terrorista rezsimjének, és ez óriási veszélyt jelent a közös jövőnk számára"-tette hozzá.

Szaúd-Arábia is üdvözölte a Donald Trump amerikai elnök által pénteken bejelentett új amerikai stratégiát Iránnal szemben.

A rijádi vezetés támogatja Washington szigorú álláspontját Iránnal szemben, amely az amerikai elnök szavai szerint agresszív politikát folytat, szponzorálja a terrorizmust, és egy fanatikus rezsim irányítása alatt áll.

Szaúd-Arábia annak a meggyőződésének is hangot adott, miszerint a teheráni kormány kihasználta azt, hogy több nemzetközi szankciót feloldottak az atomalku révén, és folytatta ballisztikus rakétaprogramját, amely az egész térséget veszélyezteti. Emellett fokozta az olyan fegyveres csoportok támogatását, mint a libanoni Hezbollah és a jemeni húszi lázadók.

Az iráni nukleáris programot korlátozó megállapodást az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, valamint Irán képviselői kötötték meg 2015-ben. Az alku értelmében Irán felhagyott atomfegyver-fejlesztésével cserébe azért, hogy a nemzetközi közösség visszavont több gazdasági büntetőintézkedést a perzsa országgal szemben.

Moszkva nem lelkes

Oroszország felszólítja az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodás aláíróit az egyezmény betartására - közölte Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes pénteken.

Rjabkov "rendkívül aggályosnak" nevezte, hogy Donald Trump amerikai elnök megkérdőjelezte azt, amit nemzetközi megállapodásban már rendeztek.

A tárcavezető-helyettes szerint Oroszország fő feladatát most abban látja, hogy megóvja az úgynevezett atomalkut az összeomlástól. Figyelmeztetett: a megállapodás módosítása annak végét jelentheti.

Rjabkov szerint Moszkva és Teherán azon lesz, hogy intézkedéseket dolgozzon ki a megállapodás megmentésére. Ezzel összefüggésben nagyon fontosnak nevezte Irán válaszát az amerikai elnök nyilatkozatára. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.