Enyedi Ildikóék a színházi és filmes szakma nevében kiálltak a szexuálisan zaklatott Sárosdi Lilla mellett

színház
2017 október 18., 11:33
comments 71

A Testről és lélekről című, Arany Medve-díjas film rendezője, Enyedi Ildikó mellett Gigor Attila és Janisch Attila rendezők, illetve Szöllősi Barnabás forgatókönyvíró adtak ki nyílt levelet, amiben szolidaritásukat fejezték ki Sárosdi Lilla színésznő mellett. (Schilling Árpád felesége a Weinstein-botrány kitörése után sokakhoz hasonlóan megosztotta a szexuális zaklatásról szóló történetét, ami szerint egyszer egy fehér BMW-s színházigazgató orális szexre akarta kényszeríteni.)

A nyílt levél a peticiok.com-ra került ki, ez a teljes szöveg:

„Alulírottak a színházi és filmes szakma nevében szeretnénk szolidaritásunkat kifejezni Sárosdi Lilla és mindenki iránt, akivel szemben szexuális, mentális vagy bármilyen más nemű erőszakot követtek el. Lilla bátorsága reményeink szerint kiáltás lehet a többi áldozatnak, hogy nincsenek egyedül, és figyelmeztetés a molesztálóknak, hogy bizonyos bűnök a mi szemünkben nem évülnek el, és a cinkos vagy tehetetlen hallgatás időszaka véget ért.

Fontosnak tartjuk, hogy minden intézmény és egyén tartson önvizsgálatot, hogy hallgatásával nem segíti-e elő további hasonló esetek létrejöttét. Ezzel a nyílt levéllel lehetőséget igyekszünk biztosítani a színházi és filmes szakma képviselői számára, hogy aláírásukkal támogassák az áldozatok ügyét, valamint elhatárolódjanak attól a kétségtelenül létező jelenségtől, ahogy néhány kollégánk pozíciójával és hatalmával visszaél.

Meggyőződésünk, hogy ilyen személynek semmilyen oktatási vagy szakmai intézményben nincs helye, velük közösséget mi, aláírók nem vállalunk. Aláírásunkkal minden áldozatot arra bíztatunk, hogy vegyenek részt abban a társadalmi diskurzusban, amelynek során sérelmeiket kibeszélhetik, feldolgozhatják és akár jogi útra is terelhetik.

Enyedi Ildikó, rendező
Gigor Attila, rendező
Janisch Attila, rendező, egyetemi oktató
Szöllősi Barnabás, forgatókönyvíró, egyetemi oktató”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.